Csehországban véget ért a szükségállapot

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Fertőtlenítés a Moldva partjánFotó: MICHAL CIZEK/AFP

66 nap után feloldották Csehországban a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt kihirdetett szükségállapotot - adta hírül az Infostart pozsonyi tudósítója. 

Ez volt az ország történetében az első szükségállapot, amelyet nem árvíz vagy más természeti katasztrófa miatt volt kénytelen bejelenteni a kormány.

Jogilag mindez annyit tesz, hogy a mindennapi életet és a gazdasági tevékenységeket korlátozó intézkedéseket a rendkívüli szükségállapotról szóló törvény helyett a közegészséget védő szabályozás alá vezették át. 

A higiéniai előírások tehát érvényben maradnak, de azokat már az egészségügy irányítja. 

Ez azt jelenti, hogy  továbbra is kötelező maszkot hordani, május 25-ig biztosan: tömegközlekedési eszközökön és minden zárt, nyilvános térben. 

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy egy hét múlva minden korlátozást feloldalanak-e, de a miniszterelnök Andrej Babiš azt nyilatkozta, szerinte nem szükséges a szabadban is viselni a maszkot. 

Egy hét múlva megnyitnak az éttermek belső terei és a nyilvános rendezvények is. A labdarúgó-bajnokság is újraindul a hétvégén, a hotelek és fürdők viszont még zárva maradnak. 

A cseheknél két hete száz alatt van a napi igazolt fertőzések száma, és az összes fertőzött kétharmada felgyógyult a betegségből: 8480 esetben igazolták a megbetegedést, 5468-an közülük felgyógyultak. 298 halálos áldozata volt a járványnak az országban idáig. (Infostart)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér