Egyre több európai gyerek küzd mentális problémákkal

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A 11 és 15 év közti európai gyerekek egyre nagyobb hányada küzd mentális problémákkal, írja hétfőn bemutatott jelentésében az ENSZ Egészségügyi Világszervezete. Az iskolás korú gyerekek viselkedéstudományi kutató központja (HBSC) által 45 európai országban elvégzett felmérés azt mutatja, hogy 2014 és 2018 között sok országban romlott a gyerekek mentális jóléte, a mentális problémák a korral egyre csak szaporodnak, és a lányok különösen fenyegetettek ezen a téren.

A felmérésben a fiúk 41, a lányoknak viszont csupán 33 százaléka mondta azt, hogy jónak érzi mentális egészségét. A nemi különbségek mellett a társadalmiaknak is hatásuk van, a szegényebb családból származó gyerekek nagyobb valószínűséggel számoltak be összetett egészségügyi problémákról az országok harmadában.

Minden negyedik gyerek arról számolt be, hogy gyakran ideges, ingerült és hetente legalább egyszer gondot okoz számára az alvás.

Hans Henri Kluge, a WHO európai részlegének igazgatója szerint ez mindenkire nézve aggasztó, és a mentális egészségmegőrzés háromszorosan is kifizetődne, mert javulhatna a jelen gyermekeinek, a jövő felnőtteinek és a következő nemzedékek egészsége, ami társadalmi és gazdasági szempontból is előnyös volna.

"A fiatalokba fektetni, mondjuk biztosítani a hozzáférésüket a szükségleteiknek megfelelő mentálhigiénés szolgáltatásokhoz háromszorosan is megtérülhet: a jövő felnőtteinek egészségét, társadalmi és gazdasági gyarapodását segíthetjük.

A felmérésben 227441 európai kiskamaszt kérdeztek 2017-18-ban. Adataik szerint a csoport 35 százaléka bizonyult intenzív médiahasználónak - a csúcsot a 15 éves olasz lányok jelentik a maguk 63 százalékos intenzív nethasználati arányával, a másik végletet a 11 éves albánok, akiknek viszont csak a 12 százaléka intenzív netező. A felmérés szerint amúgy az online kommunikáció intenzitása a korral arányos, és nemi alapú különbségek is mutatkoznak. "A lányoknál valószínűbb az intenzív online kommunikáció, mégis a fiúk azok, akik inkább beszélnek személyes dolgaikról online" - áll a tanulmányban.

A felmérés szerint a fiatalok körében a dohányzás és az alkoholfogyasztás is visszaesett 2014-hez képest. A korábbi felméréshez képest a dohányosok aránya négy százalékponttal csökkent a 13 éves, és hét százalékponttal a 15 éves korcsoportban. Az alkoholfogyasztás 38 százalékról 35 százalékra esett. (Via MTI, RTE)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér