Megszavazta a Fidesz: megszüntették a kulturális szférában dolgozók közalkalmazotti státuszát

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Kezeit dörzsölő Semjén Zsolt és Kósa Lajos a parlamentben 2019 októberébenFotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Elfogadta Semjén Zsolt áprilisban benyújtott javaslatát, és november elsejével megszüntette a kulturális intézményekben dolgozók közalkalmazotti státuszát a Fidesz-többséggel működő parlament. A kulturális intézményekben dolgozók státusza ezáltal munkaviszonnyá alakul át. 

Ez volt az a javaslat, amelynek a véleményezésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma - élén a módosítást előadó miniszterrel, Kásler Miklóssal - a húsvéti hétvégét hagyta meg a Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete számára. 

A javaslat a levéltárak, nyilvános könyvtárak, muzeális intézmények és előadó-művészeti szervezetek alkalmazottait érinti, és - bár az eredeti terv még nem így szólt - végül hatálya alá esik a kormány által létrehozott VERITAS Történetkutató Intézet is.

A törvény szerint a munkáltatónak július 15-ig kell ajánlatot tennie az eddigi közalkalmazottaknak, akiknek október utolsó napján szűnik meg a státuszuk.  

A munkabér nem lehet alacsonyabb annál, amekkora összegre „közalkalmazott illetményként –ideértve a fizetési osztály és a fizetési fokozat szerint megállapított illetményt, az illetménykiegészítést, az illetménypótlékot és a rendszeres keresetkiegészítést –2020. október 31-én jogosult lenne” - áll a szövegben.  

Az EMMI azzal érvelt, hogy ez a változtatás előnyös a munkavállalókra nézve.  A szakszervezetek szerint ez ugyan nem igaz, de ez a minisztériumot nem érdekelte különösebben. A parlament 133 igen és 62 nem mellett fogadta el a javaslatot. 

A hivatalos indoklás szerint a módosításra „az állami és az önkormányzati közszolgáltatások hatékonyabb ellátása, a közszolgáltatások ellátására foglalkoztatottak jogviszonyainak a közszolgáltatás jellegéhez és tartalmához igazodó differenciálása, továbbá munkájának anyagi elismerése elősegítése, illetőleg a kulturális közszolgáltatások kiszélesítése és azoknak a XXI. századi követelményeknek való megfelelése érdekében” van szükség.

A jogszabály-módosítás további részleteiről itt írtunk. (hvg.hu)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó