Nem biztos, hogy biztonságos, és még csak szüksége sincs rá, mert nem koronás, de Trump szedi a hidroxiklorokint

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Donald Trump nem fertőzött. Az elnököt elég rendszeresen tesztelik - már csak azért is, mert az elnöki hivatalban akadtak már fertőzöttek, például alelnöke, Mike Pence környezetében, aki ezért egy időre izolálta is magát -, de ez sem gátolja abban, hogy saját bevallása szerint pár napja gyógyszerezze magát.

Ráadásul azzal a szerrel, az eredetileg maláriagyógyszernek szánt, de az arthritis és a lupus kezelésében is használt hidroxiklorokinnal, aminek a hatásosságát egyelőre nem igazolták klinikai vizsgálatok, ellenben volt már olyan nagy klinikai vizsgálat, amit a szer veszélyessége miatt le kellett állítani. Magyarán a hidroxiklorokinról nem tudjuk, hogy hatásos-e, azt viszont igen, hogy veszélyes.

"Már vagy másfél hete szedem, és még mindig itt vagyok, még mindig itt vagyok" - közölte váratlanul fehér házi sajtóbeszélgetésén. A beszélgetés amúgy az étteremipar nehézségeiről szólt, így a megjelent újságírókat némileg meglepte Trump váratlan közlékenysége. Amikor azt kérdezték, mégis milyen bizonyítékai vannak a hidroxiklorokin pozitív hatásáról, Trump azt felelte, hogy "itt a bizonyítékom: nagyon sok pozitív hívást kapok róla".

Trump közlése után orvosa, Sean Conley is megszólalt. Ő azt mondta, hogy "számos beszélgetést folytattunk a hidroxiklorokinnal szembeni és melletti bizonyítékokról, majd arra jutottunk, hogy a lehetséges jótékony hatások felülmúlják a viszonylagos kockázatait". Az amerikai gyógyszerfelügyelet áprilisban azt közölte a szerről, hogy "nem bizonyult biztonságosnak vagy hatékonynak", amit azzal támasztott alá, hogy a jelentések szerint a hidroxiklorokin súlyos szívritmuszavart okoz a covid-betegekben.

Trump öngyógyszerezésének hírére a képviselőház demokrata elnöke, Nancy Pelosi nem tudta megállni, hogy ne szúrjon oda az elnöknek. "Ő az elnökünk, ezért örülnék neki, ha inkább nem szedne be valamit, amit a tudósok még nem igazoltak. Különös tekintettel a korára, és, ha szabad ilyet mondanom, a súlycsoportjára - morbid elhízás, ezt így hívják" - mondta. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér