A kerület és a lakók megkérdezése nélkül tolta át a kormány a Heinrich udvar beépítését

Budapest
2020 május 20., 09:08

Bár tavaly még a kerület fideszes főépítésze sem támogatta a műemlékű védettségű Heinrich-udvar beépítését, a kormány vörös szőnyeget tett a szállodaépítés elé, írja Józsefváros önkormányzati lapja.

Az Iparművészeti Múzeummal szemben fekvő, L-alakú telekre a tervek szerint száznál több szállodai szobát és kétszer ennyi lakást építene a Heinrich Passage Ingatlanfejlesztő Zrt.. A cég korábban Varga Mihály pénzügyminiszter kollégiumi szobatársa, Szabó Zoltán tulajdona volt, de tavaly szeptemberben gazdát cserélt a vállalkozás. A cégjegyzék szerint jelenlegi tulajdonosa egy pesterzsébeti panelben élő Illés Zoltán, akinek ez az egyetlen vállalkozása.

A Heinreich-család XIX. század végén épült bérpalotája 2011-ben kapott állandó műemléki védelmet. A Heinrich Passage 2018-ban jutott hozzá az Üllői út és Mária utca sarkán lévő ingatlanhoz, majd egyeztetni kezdett a szállodaépítésről az önkormányzattal. A tavaly októberi kerületi Tervtanács ülésén a meghívott műemlékvédelmi szakember mellett Józsefváros akkori főépítésze, Iványi Gyöngyvér sem támogatta a tervet. A cég ezután az építési engedélyezési eljárás szüneteltetését kérte a főváros kormányhivatalától.

Józsefváros új vezetését sem a Heinrich Passage, sem a korábbi polgármester, Sára Botond által vezetett kormányhivatal nem kereste meg az üggyel, de decemberben

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter váratlanul megszüntette az udvaron lévő földszintes raktárépületek műemléki védettségét.

Az Átlátszó videója az ingatlanegyüttesről:

link Forrás


"Tegnap váratlanul megjelent a Magyar Közlönyben, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak minősítette a Heinrich udvar területére tervezett ingatlanfejlesztést, amely egy 117 szobás hotelt és 218, döntően airbnb-zésre alkalmas lakás építését tartalmazza,"

posztolta Facebook-oldalán május elsején Sláty Balázs önkormányzati képviselő. Április végén ugyanis Orbán Viktor nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a szállodaépítést, így lényegileg abba már semmilyen beleszólása a kerületnek, és a szomszédban élőknek. Őket a miniszterelnök rendelete különösen sújtja, ugyanis abban az áll, hogy az egymással szemközti homlokzatok között a „legalább 10 méter távolság biztosítása nem kötelező.” Korábban még 10-18 méterről volt szó.

A Józsefváros című lapnak Rádai Dániel alpolgármester kijelentette:

"az önkormányzat örülne minden értelmes beruházásnak, amely a műemléképületek helyreállítását célozza, de már az eddigi tervekből is arra következtetett, hogy a Heinrich Passage beépítése eltúlzott, funkciójában felesleges, és jelentősen megterheli az amúgy is forgalmas Mária-Üllői sarok környékének közlekedését."