Egy orosz híroldal a kórházak megemlékezéseiből számolta össze, hány egészségügyi dolgozó halt meg a koronavírus-járványban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Oroszországban a hivatalos adatok alapján nagyon alacsony a koronavírusos halottak száma, az adatok hitelességében azonban Oroszországban és külföldön is sokan kételkednek. Ennek firtatását azonban nem igazán szereti az orosz kormány, még a sajtóakkreditáció megvonásával is fenyegették a New York Times és a Financial Times a témában szaglászó munkatársait a Meduza szerint.

Az orosz Mediazona híroldal most a koronavírus-járvány idején elhunyt egészségügyi dolgozók számát igyekezett összeszedni a kórházak megemlékezései, közösségimédia-bejegyzések és a dolgozókkal készített interjúk alapján, és összesen 186, koronavírussal kapcsolatba kerülő egészségügyi dolgozó halálhírét tudták megerősíteni a járvány által leginkább sújtott négy tartományban, Moszkvában, a Moszkvai területen, Szentpéterváron és Dagesztánban.

Ez azt jelenti, hogy hivatalos oroszországi koronavírusos halottak közül minden 15. egészségügyi dolgozó, ami vagy elképesztően rossz kórházi védekezést mutat, vagy azt, hogy a hivatalos halottstatisztikákban kevesebb halott szerepel a valós számnál. Az egészségügyi dolgozók halálozási adatai azt is jelentik, hogy a négy tartomány adatai alapján Oroszországban tizenhatszor halálosabb a koronavírus az egészségügyi dolgozókra nézve, mint hat másik, hasonló fertőzöttségi adatokkal rendelkező országban. (Meduza)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér