Egyre több terület zöldül be az Antarktiszi-félszigeten

Kutatók egy új ökoszisztéma kialakulásának kezdetét vélik felfedezni az Antarktiszi-félszigeten, miután az olvadó hóréteg alatt beindult az algavirágzás, zöldre festve így a táj egyes részeit, és megteremtve a táplálékforrást más élőlények számára.

A Guardian cikke szerint egy brit kutatócsapat vizsgálódik most a helyszínen, és úgy vélik, hogy ezek a virágzások egyre gyakoribbak lesznek egyre nagyobb területen a klímaváltozás miatt. Egy szerdán megjelent tanulmányuk szerint egyes területeken olyannyira sűrűn vannak jelen e egysejtű élőlények, hogy a világos zöld színű havas területeket már az űrből is látni. 

Fotó: MATTHEW DAVEY/AFP

A kutatók hat éven át figyelték a félsziget algásodási folyamatait, most közölt térképük az első olyan munka, amely az egész területtel kapcsolatban kínál adatokat. A térkép alapján meg lehet majd becsülni azt a sebességet is, ahogy a szárazföld felszíne egyre inkább zöldül be, teret adva ezzel újfajta élőlények megjelenésének is. Mint a kutatók fogalmaznak, az algákat szinte azonnal követték apró gombaspórák és baktériumok is. 

Eddig 1,9 négyzetkilométernyi területen jelentek meg zöld hóalgák. A legtöbb alga a félsziget északi része mellett fekvő kisebb szigeteken, ahol mértékét tekintve az egyik legerőteljesebb a felmelegedés a bolygón. 

A kutatók szerint a jövőben további algásodásra lehet számítani a kontinensen. Az is kérdésként merül fel, hogy lehet-e ennek hatása a bolygó karbonháztartására, de ennek megválaszolásához szerintük további számítások és kutatások szükségesek. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.