Megsokszorozódott a légpuskával kilőtt madarak száma a karantén alatt

ÁLLAT
2020 május 20., 08:05

Fehér gólya, barna rétihéja, dolmányos varjak és örvös galambok - ilyen állatokat kezeltek légpuskalövés okozta sérülésekkel az elmúlt hónapokban a hortobágyi Madárkórházban.

Hetente akár 3-4 madarat is.

photo_camera Déri János az egyik sérült madárral.

Déri János, a madárkórház orvosa lapunknak eljuttatott közleményében azt írja, a légpuskasöréttől sebesült állatok száma most a többszöröse a korábbi években megszokottnak.

Nem lehet pontosan tudni, minek köszönhetően szaporodott el az illegális légpuskahasználat, de Déri azt mondja, elképzelhető, hogy 

„a kijárási korlátozások, az otthonmaradás, és az ebből kifolyó tehetetlenség sok esetben elfojtott agressziót válthattak ki”

az emberekben.Az esetek nagy többségében a polgári használatban elterjedt, 4,5 mm-es szoknyás légpuskalövedékkel lövik ki a madarakat. Csak az elmúlt két napban hat ilyen eset érkezett a kórházba az ország különböző tájairól: Budapestről, Szekszárdról és Debrecenből is.

photo_camera Egy eltávolított sörét

„A Madárkórházban tegnap éjfél után pár perccel értek véget a műtétek, melynek során a 6 legfrissebb áldozatból eltávolítottuk a lövedékeket, és a rendőrségi feljelentéshez csatolandó bizonyítékokként félre tettük”

- írja az állatorvos, hangsúlyozva: természetkárosítás, lakott területen belüli illegális fegyverhasználat, és állatkínzás bűntette is felróható a tetteseknek.