Megsokszorozódott a légpuskával kilőtt madarak száma a karantén alatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Fehér gólya, barna rétihéja, dolmányos varjak és örvös galambok - ilyen állatokat kezeltek légpuskalövés okozta sérülésekkel az elmúlt hónapokban a hortobágyi Madárkórházban.

Hetente akár 3-4 madarat is.

Déri János az egyik sérült madárral.

Déri János, a madárkórház orvosa lapunknak eljuttatott közleményében azt írja, a légpuskasöréttől sebesült állatok száma most a többszöröse a korábbi években megszokottnak.

Nem lehet pontosan tudni, minek köszönhetően szaporodott el az illegális légpuskahasználat, de Déri azt mondja, elképzelhető, hogy 

„a kijárási korlátozások, az otthonmaradás, és az ebből kifolyó tehetetlenség sok esetben elfojtott agressziót válthattak ki”

az emberekben.Az esetek nagy többségében a polgári használatban elterjedt, 4,5 mm-es szoknyás légpuskalövedékkel lövik ki a madarakat. Csak az elmúlt két napban hat ilyen eset érkezett a kórházba az ország különböző tájairól: Budapestről, Szekszárdról és Debrecenből is.

Egy eltávolított sörét

„A Madárkórházban tegnap éjfél után pár perccel értek véget a műtétek, melynek során a 6 legfrissebb áldozatból eltávolítottuk a lövedékeket, és a rendőrségi feljelentéshez csatolandó bizonyítékokként félre tettük”

- írja az állatorvos, hangsúlyozva: természetkárosítás, lakott területen belüli illegális fegyverhasználat, és állatkínzás bűntette is felróható a tetteseknek.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér