A lazább korlátozások ellenére Svédország messze van a nyájimmunitástól

külföld
2020 május 21., 08:43

A svéd egészségügyi hatóságok által véletlenszerűen tesztelt ezer stockholmi lakos 7,3 százalékának szervezete termelt antitesteket a koronavírus ellen, ami azt jelenti, hogy ők már biztosan átestek a fertőzésen, számol be az MTI. A 20 és 64 év közöttiek 6,7 százalékánál, míg a 65 év fölöttiek mindössze 2,7 százalékánál, a 19 év alattiaknak pedig 4,7 százalékánál mutattak ki antitesteket.

Anders Tegnell virológus szerint azonban összességében a stockholmiak valamivel több mint 20 százaléka fertőződhetett meg a SARS-CoV-2 vírussal. Ha ez így is van, Svédország a lazább korlátozások ellenére még mindig messze van a nyájimmunitástól. Igaz, Tegnell korábban tagadta, hogy az ország célja a nyájimmunitás lenne.

Egy szabadtéri étterem Stockholmban április 26-án
photo_camera Egy szabadtéri étterem Stockholmban április 26-án Fotó: JESSICA GOW/AFP

Tegnell a mostani vizsgálatok alapján úgy véli, hogy az ország többi részén alacsonyabb lehet a vírus ellen antitesteket termelő emberek aránya. Az átszámítás során figyelembe vették, hogy a teszteket néhány héttel korábban végezték, és időbe telik az is, míg az antitestek megjelennek a szervezetben.

Svédországban a 16 év alatti diákok továbbra is iskolába járnak, és a kávézók, éttermek, üzletek is nyitva vannak. A svéd megoldást sokan bírálják, mert az országban a halálos áldozatok száma nagyobb, mint a szigorú korlátozásokat bevezető szomszédos államokban. Ugyanakkor vannak országok, amelyek szigorúbb intézkedéseket hoztak, mégis nagyobb pusztítást végzett a járvány. Tegnell május elején arról beszélt, sikerült 1 alá szorítani a koronavírus reprodukciós rátáját.

Svédországban 31 532 fertőzöttje és 3831 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai szerint.