Az államtitkár a magyar járműgyártás teljesítményét méltatta, miközben egy győri beszállító kirúgja dolgozói ötödét

gazdaság
2020 május 21., 15:21

Magyarországon a koronavírus-járvány hatására az európai uniós átlagnál kisebb mértékben esett vissza a járműipar teljesítménye márciusban, mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön a Járműipar2020 című online konferenciáján. György László kijelentette

a járműipar teljesítménye márciusban az Európai Unióban több mint 30 százalékkal csökkent, ez idő alatt Magyarországon 19,8 százalékos volt a mérséklődés.

Hozzátette, hogy míg az autógyárak átlagos leállási ideje Európában 29 munkanap, addig Magyarországon 22 munkanap volt. "Magyarország a legrövidebb autógyári leállási idő tekintetében a második helyen van Svédország mögött, ahol 15 napon át szünetelt a termelés," jegyezte meg az államtitkár. Ugyanekkor arról az MTI-t a hengerfejeket gyártó Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. gazdasági igazgatója, hogy

a vállalat elbocsátja dolgozói közel 20 százalékát a hengerfejeket gyártó Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. A mintegy ezer munkavállalót foglalkoztató, mexikói tulajdonú vállalat július végéig 180 munkatársától válik meg.

Mersich Gábor a lépést azzal indokolta, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt jelentősen csökkent a megrendelések száma az autóiparban, és ez az állapot tartósnak ígérkezik.