Felfüggesztette a számvevőszék a DK költségvetési támogatását

POLITIKA
2020 május 21., 09:18

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felfüggesztette a Demokratikus Koalíció (DK) költségvetési támogatását mindaddig, amíg a párt helyre nem állítja törvényes gazdálkodását és azt dokumentumokkal nem igazolja - jelentette be a számvevőszék főtitkára csütörtökön.

Holman Magdolna azt mondta, az ellenzéki párt nem igazolta a 2017-2018-as időszakról közzétett adatok valódiságát: pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól, a valótlan pénzügyi kimutatások közzétételével a párt a saját tagságát is megtévesztette, írja az MTI.

photo_camera Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Fotó: botost/444.hu

Azt mondta, a számvevőszék tájékoztatta a DK elnökét, milyen dokumentumokkal kell igazolnia a párt törvényes gazdálkodásának helyreállítását. Amennyiben a DK ennek eleget tesz, az ÁSZ azonnal visszavonja a költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztését.

Áprilisban a DK álláspontja az volt, hogy a számvevőszék olyan papírok eredeti példányait követeli, amelyek megsemmisültek a székházuk másfél évvel ezelőtti tűzvészében, a másolatok ugyanakkor ott vannak a számvevőszéknél.

Holman Magdolna most azt mondta, nem dokumentumok hiányáról van szó, tehát a számvevőszék jelentésének semmi köze nincs a párt székházában történt tűzesethez. Elmondása szerint a DK közzétette a 2018-as pénzügyi kimutatását, majd az ÁSZ-nak azt jelezte, hogy nem tudja igazolni annak valódiságát. Az ÁSZ nem 2017-2018-ra vonatkozóan kér adatokat, hanem jelenlegi dokumentumokkal kéri a törvényes működés igazolását.

Azt mondta: a DK nem igazolta, hogy kizárólag a jogszabályban engedélyezett forrásokból gazdálkodott, és nem vett igénybe tiltott támogatást. A hiányosságok felvetik, hogy a DK a pénzügyi-gazdálkodási tevékenysége során a működési finanszírozását nem megengedett módon és nem törvényes forrásokból biztosította.

Az ÁSZ szerint a DK könyvvezetése és gazdálkodása 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban sem felelt meg a törvényi előírásoknak, a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során pedig az azt állapították meg, hogy a DK nem szabályszerűen használta fel a költségvetési támogatást.

Frissítés:

A DK közleményében ismét a tűzesetre hivatkozik, a párt szerint azért függesztették fel a támogatást, mert nem tudták bemutatni az elégett számlákat.

„Mivel ezek a számlák - bármennyire is hallgat erről a Fidesz által megszállt állami szervezet - valóban elégtek a tűzben, és ezeket ezért soha nem is fogjuk tudni bemutatni, a DK állami támogatásának megvonása akár örök életre is szólhat” - írják.