Felmondott a Pesti Úti Idősek Otthona vezetője

Budapest
2020 május 21., 14:37

Saját kérésére, közös megegyezéssel május 31-i hatállyal távozik posztjáról Skultéti József, a Pesti Úti Idősek Otthonának vezetője, közölte a főpolgármesteri hivatal. Az intézmény vezetését Merucza Erika jelenlegi gazdasági vezető veszi át, a Fővárosi Önkormányzat az intézményvezetői posztra pályázatot ír ki. A tájékoztatás szerint 

Skultéti József személyes hangvételű, megrázó levélben kérte felmentését a főpolgármestertől. 

Ebben az igazgató arról ír, hogy 2016-os kinevezése óta az intézményben végzett szakmai munkát minden alkalommal elismerően értékelték, mind a hatósági ellenőrzések, mind az ellátottak és hozzátartozók visszajelzései is erről tanúskodnak. Ez a helyzet a koronavírus járvány idején megváltozott, szerinte

ugyanazok az ellenőrök, akik korábban színvonalasnak ítélték a szakmai munkát, egyszerre olyan hiányosságokról kezdtek jelentéseket írni, amelyeket korábban nem észleltek. 

Kiábrándító, egyben méltánytalan helyzetet teremtettek az ott dolgozók számára, teszi hozzá a volt intézményvezető, azok a médiumok, amelyek „az ellátás részleteit nem ismerve, a jogszabályokkal nem törődve becsmérelték” az otthont.

„Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy, hogy közben a kiváltó okok ismeretlenek maradtak. Túl sok kiváló szakember hagyta el a pályát és sok-sok év szolgálat után Otthonunkat azért, mert tovább nem voltak hajlandóak újra és újra átélni a folyamatos (…) megaláztatásokat. Túl sok nekem látni ennek a nagyszerű intézménynek (…) hatóságilag szentesített hírhedtté tételét,"

írja  Skultéti lemondó levelében. 

A Pesti Úti Idős Otthonban több mint háromszáz gondozott kapta el a koronavírust, közülük több mint negyvenen meghaltak. Különféle szabálytalanságok miatt egymillió forintos bírságot kapott az intézmény, aminek rendkívüli ellenőrzését is elrendelte Müller Cecília országos tisztifőorvos. A hatóság mellett a fővárosi kormányhivatal is eljárást indított az intézmény ellen.