Kína törvénnyel tiltaná be az ellenzéki tevékenységet Hongkongban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Peking jogszabállyal korlátozná az ellenzéki tevékenységet Hongkongban, írja a BBC. Pénteken indul pekingi Országos Népi Gyűlés éves ülésszaka, a közzétett napirendben szerepel a  "a jogrendszer és a végrehajtási mechanizmusok javítása a Hongkong Különleges Igazgatású Területen" című törvénymódosítás. A javaslat nemzetbiztonsági okokra hivatkozva betiltana 

"mindenfajta lázadó, felforgató és elszakadást célzó tevékenységet, illetve külföldi beavatkozást".

Emellett félő, hogy a pekingi vezetés egy olyan jogszabályt is hozna, ami alapján a központi kormány megkerülhetné a hongkongi törvényhozást.

A koronavírus megjelenése háttérbe szorította a tavaly kibontakozott, hónapokon át tartó kormányellenes tüntetéshullámot Hongkongban, melyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót