Spanyolországban a szabad levegőn is kötelező maszkot hordani, ha nem megoldható a távolságtartás

külföld
2020 május 21., 05:35

Nagyjából 45 millió embert érintenek a spanyol kormány szigorú maszkviselési előírásai, amelyek csütörtökön lépnek életbe. A tömegközlekedési eszközökön eddig is kötelező volt a maszk, de mostantól minden nyílt és zárt térben hordani kell, ahol nem megoldható a legalább kétméteres távolságtartás.

Vagyis az El País szerint, ha valaki például egyedül vásárol egy üzletben, nem kell maszkot viselnie, de ha zsúfoltabb utcán sétál, igen. Kivételt jelentenek a hat évnél fiatalabb gyerekek (a 3-5 évesek számára ajánlott) és az asztmások, allergiások vagy más légzőszervi betegségekkel küzdők. Arról nincs hír, hogy szankcionálnák, ha valaki nem tartja be az előírást.

Szerdán 95-en haltak meg Spanyolországban a koronavírus miatt, így sorozatban négy napja száz alatt van az elhunytak száma. Eddig összesen 27888 ember vesztette életét, és több mint 230 ezer fertőzöttet regisztráltak. Közben - az ellenzék egy részének támogatásával - két héttel meghosszabbították a veszélyhelyzetet, így az most június 7-ig van érvényben.

photo_camera A barcelonai kormányellenes tiltakozás egyik résztvevője Fotó: PAU BARRENA/AFP

Este országszerte ezrek tüntettek a Pedro Sánchez vezette kormány ellen, köztük Madridban, Barcelonában, Valenciában, Sevillában és Valladolidban, esetenként néhány tucat ember részvételével.

A kormány április végén jelentette be, hogy négy fázisban oldja fel a járványügyi korlátozásokat