Budapest továbbra is biztosítani fogja az eddigi jogokat a fővárosi kulturális szférában dolgozóknak

POLITIKA
2020 május 22., 17:26

Karácsony Gergely főpolgármester írta ki a Facebook-oldalára, hogy annak ellenére, hogy a közalkalmazotti törvény friss módosítása megfosztotta a közművelődési és közgyűjteményi intézmények dolgozóit közalkalmazotti státuszuktól, a fővárosi intézményekben ezeken a területeken dolgozó 879 munkavállaló számára továbbra is biztosítottak lesznek a közalkalmazottival azonos jogok.

Mint írja, erről állapodtak meg Gy. Németh Erzsébet kultúráért felelős alpolgármester társaságában az intézmények vezetőivel és a Közművelődési Dolgozók Szakszervezetével. „Új kollektív szerződést fogunk létrehozni a számukra, illetve döntöttünk arról is, hogy a kulturális szférában dolgozók számára létrehozzuk a Budapest életpálya modellt.” – írta még Karácsony.

A fideszes parlamenti többség a hét elején szavazta meg Semjén Zsolt javaslatát, mellyel megszüntették a kulturális szférában dolgozók közalkalmazotti státuszát. Ez volt az a javaslat, amelynek a véleményezésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma - élén a módosítást előadó miniszterrel, Kásler Miklóssal - a húsvéti hétvégét hagyta meg a Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete számára.