Joe Biden arról beszélt, hogy az nem lehet fekete, aki helyette Trumpra szavaz

külföld
2020 május 22., 15:42

A Demokrata Párt elnökjelöltje, Joe Biden komoly felbolydulást váltott ki szavaival, miután egy online műsorban azt mondta, hogy az az amerikai szavazó, aki Donald Trumpot támogatja, nem lehet fekete.

Biden egy ismert fekete műsorvezető, Charlamagne tha God vendége volt, és a műsorban számos témát érintettek, mire az elnökjelölt egyik stábtagja közölte, hogy menniük kell, Biden pedig arról beszélt, hogy feleségének programja miatt kell menniük. Mire Charlamagne megjegyezte, hogy még több kérdése is van az egykori alelnökhöz.

link Forrás

Biden erre válaszul jegyezte meg, hogy ha még mindig problémát okoz a számára, hogy eldöntse, hogy őt támogatja-e vagy Trumpot, akkor nem fekete. Erre válaszul a műsorvezető közölte, hogy ennek semmi köze nincs Trumphoz, hanem a tényekről van szó, válaszokat vár a közössége számára. Biden erre azzal vágott vissza, hogy akkor nézzék meg eddigi politikusi múltját.

link Forrás

Biden szavai azonnal komoly reakciómennyiséget váltottak ki az interneten, többek között fekete republikánus politikusok is felháborodva tiltakoztak. Tim Scott szenátor szerint például a demokraták 2016-ban is biztosra vették, hogy a fekete közössége tagjai mind őket támogatják majd, ehhez képest 1,3 millió fekete amerikai szavazott akkor Trumpra, és róluk mondta most azt Biden, hogy nem is feketék. A Trump-kampány is rárepült Biden szavaira, rögtön ráhúztak egy támogatói kampányt a történtekre.

És mint a Guardian írja, nemcsak a republikánusok között, hanem a liberális oldalon is voltak olyanok, akik nyilvánosan is kiakadtak Biden megjegyzésére.

Frissítés: közben Biden bocsánatot kért a szavai miatt: péntek délután az elnökjelölt fekete üzleti vezetőkkel egyeztetett, és nekik mondta el, hogy nem lett volna szabad ennyire fennhéjázónak lennie, sosem vette készpénznek a fekete közösség támogatását, és senki nem szabad, hogy bőrszíne, vallása vagy háttere miatt szavazzon egy pártra.