Trump bejelentette, hogy felmondja az egyik legfontosabb fegyverzetellenőrzési szerződést, kitört a pánik a NATO-ban

külföld
2020 május 22., 00:40
Donald Trump csütörtökön a Fehér Ház kertjében, miután megérkezett Michiganből.
photo_camera Donald Trump csütörtökön a Fehér Ház kertjében, miután megérkezett Michiganből. Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Sürgősséggel összeül pénteken a NATO nagyköveti tanácsa amiatt, hogy az amerikai kormányzat felmondja a Nyitott Égbolt Szerződést – közölte az észak-atlanti szervezet sajtószolgálata. Németország a döntés felülvizsgálatára kérte Washingtont.

A csütörtök késő este megjelent közlemény szerint minden szövetséges ország egyetért abban, hogy a fegyverzetellenőrzés, a leszerelés és az atomfegyverek terjesztésének tilalma kulcsfontosságú eleme a biztonság elérésének a NATO számára. A NATO emlékeztet arra, hogy a tagországok vezetői már a 2018-as csúcsértekezleten aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Oroszország „válogatva” tesz eleget az egyezményben foglaltaknak, ami aláássa a NATO biztonságát.

„Különösen aggódunk amiatt, hogy Oroszország korlátozta az ellenőrző repüléseket egyes területei felett. A szövetségesek intenzíven konzultálni szándékoznak a szerződés jövőjéről, és az Észak-atlanti Tanács pénteken összeül a probléma megvitatására" – áll a NATO közleményében.

Donald Trump csütörtökön (magyar idő szerint este nyolc tájban) jelentette be, hogy az amerikai kormányzat felmondja a Nyitott Égbolt Szerződést. Az amerikai elnök a döntését azzal indokolta, hogy „Oroszország nem tartotta tiszteletben” az egyezményben foglaltakat. „Mindaddig, amíg nem tartják tiszteletben, kivonulunk az egyezményből” – jelentette ki az elnök, és nem zárta ki a szerződés újratárgyalásának lehetőségét. Az amerikai diplomácia irányítója, Mike Pompeo közleményben tudatta, hogy az amerikai kormány kilépése a Nyitott Égbolt Szerződésből péntektől számítva hat hónap múlva lép életbe.

Heiko Maas német külügyminiszter arra kérte az Egyesült Államokat, hogy „gondolja újra” a döntést, Oroszországot pedig arra, hogy maradéktalanul hajtsa végre az egyezményben foglaltakat. A tárcavezető csütörtök esti közleményében sajnálatát fejezte ki az amerikai kormány döntése miatt, és azt mondta, hogy az egyezmény fontos része az európai fegyverzetellenőrzésnek. „Azt látjuk, hogy az elmúlt években Oroszországnak valóban voltak nehézségei az egyezmény végrehajtásában. A mi szemszögünkből ez nem igazolja a kilépést. Ezt mindig értésre adtam többek között a francia, a lengyel és a brit kollégákkal együtt Mike Pompeónak” – mondta Maas. Hozzátette, hogy az amerikai kilépés csak fél év múlva lép hatályba, és addig Berlin a partnerekkel együtt megpróbálja rávenni Washingtont döntése felülvizsgálatára.

Ann Linde svéd külügyminiszter Twitter-üzenetében sajnálatát fejezte ki az amerikai döntés miatt, és reményét fejezte ki, hogy Washington azt felülvizsgálja. Hasonlóképpen azt hangsúlyozta, hogy a Nyitott Égbolt Szerződés fontos szerepet játszik a bizalom és a biztonság megerősítésében Európában.

A Nyitott Égbolt Szerződést 1992 tavaszán írták alá és 2002-ben lépett életbe. A több mint 30 aláíró állam között van az Egyesült Államok mellett Kanada, Oroszország, Ukrajna, az Egyesült Királyság, vagy Lengyelország és Magyarország is. A szerződésben résztvevők arra vállalnak kötelezettséget, hogy kölcsönösen megnyitják egymás számára a légterüket, s engedélyezik a fegyvertelen megfigyelő repülőgépek átrepülését. A megfogalmazott cél a katonai tevékenység átláthatóságának biztosítása és ezzel a bizalom erősítése. Elemzők szerint ez a szerződés az európai biztonság szavatolásának egyik eleme. (MTI)