Máris kilobbizták, hogy 4 balatoni kikötőt mégse adjon el a Bahart

gazdaság
2020 május 23., 11:55

Alig két héttel azután, hogy a többségi állami tulajdonos nyomására elfogadták a partmenti önkormányzatokkal közös tulajdonban lévő balatoni hajózási cég, a Bahart úgynevezett reorganizációs tervét, ami lehetővé, sőt kötelezővé teszi a cég kimazsolázott vagyonelemeinek eladását, részben máris borult az eredeti terv.

Ami ellen fideszes településvezetők is tiltakoztak.

A Népszava szúrta ki, hogy Kontrát Károly államtitkár, Veszprém megyei parlamenti képviselő még csütörtökön kiposztolta a Facebookra, hogy a Bahart mégsem adja el Balatonakali, Balatonudvari, Csopak és Balatonkenese kikötőjét, hanem a települések ingyenes használatába adja azokat.

link Forrás

Az eredeti, a nagy felháborodás és a társtulajdonos önkormányzatok véleménye ellenére elfogadott reorganizációs terv szerint ezt a négy kikötőjét előbb bezárta, majd eladta volna a Bahart, ami ugyancsak kénytelen eladni a szállodáit és kempingjeit, illetve - ez ellen különösen sokan tiltakoztak - bérbe adja az összes vitorláskikötőjét. Utóbbiak nyereségesen működnek és több bevételt bérleti díj formájában sem hoznak. 

Hogy miért tartanak sokan attól, hogy a reorganizáció az állami vagyon turizmusban érdekelt fideszes vállakozóknak való átjátszását jelentheti? A Bahart többségi állami részvénycsomagja annál a Magyar Turisztikai Ügynökségnél van, aminek napi működésére a háttérből Orbán Ráhel, a miniszterelnök lánya van nagy hatással, az MTÜ működését pedig Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök felügyeli.

Kontrát posztjából úgy tűnik, hogy a terv többi része érvényben maradt, de a négy közkikötő megmenekülhet a NER-privatizációtól.