Máris kilobbizták, hogy 4 balatoni kikötőt mégse adjon el a Bahart

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Alig két héttel azután, hogy a többségi állami tulajdonos nyomására elfogadták a partmenti önkormányzatokkal közös tulajdonban lévő balatoni hajózási cég, a Bahart úgynevezett reorganizációs tervét, ami lehetővé, sőt kötelezővé teszi a cég kimazsolázott vagyonelemeinek eladását, részben máris borult az eredeti terv.

Ami ellen fideszes településvezetők is tiltakoztak.

A Népszava szúrta ki, hogy Kontrát Károly államtitkár, Veszprém megyei parlamenti képviselő még csütörtökön kiposztolta a Facebookra, hogy a Bahart mégsem adja el Balatonakali, Balatonudvari, Csopak és Balatonkenese kikötőjét, hanem a települések ingyenes használatába adja azokat.

Az eredeti, a nagy felháborodás és a társtulajdonos önkormányzatok véleménye ellenére elfogadott reorganizációs terv szerint ezt a négy kikötőjét előbb bezárta, majd eladta volna a Bahart, ami ugyancsak kénytelen eladni a szállodáit és kempingjeit, illetve - ez ellen különösen sokan tiltakoztak - bérbe adja az összes vitorláskikötőjét. Utóbbiak nyereségesen működnek és több bevételt bérleti díj formájában sem hoznak. 

Hogy miért tartanak sokan attól, hogy a reorganizáció az állami vagyon turizmusban érdekelt fideszes vállakozóknak való átjátszását jelentheti? A Bahart többségi állami részvénycsomagja annál a Magyar Turisztikai Ügynökségnél van, aminek napi működésére a háttérből Orbán Ráhel, a miniszterelnök lánya van nagy hatással, az MTÜ működését pedig Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök felügyeli.

Kontrát posztjából úgy tűnik, hogy a terv többi része érvényben maradt, de a négy közkikötő megmenekülhet a NER-privatizációtól.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó