A nigériai elnök szerint az országnak nincs pénze arra, hogy élelmiszert importáljon

Muhammadu Buhari nigériai államfő arról beszélt hétfőn, hogy a nigériai gazdáknak muszáj elegendő élelmiszert előállítaniuk, mivel az országnak nincs pénze arra, hogy ételt importáljon. 

A BBC szerint Buhari azután szólalt meg a kérdésben, hogy már aggodalmak fogalmazódtak meg az ország élelmiszer-biztonságával kapcsolatban, illetve a növekvő élelmiszerárak miatt. 

Fotó: KOLA SULAIMON/AFP

Az ENSZ alá tartozó Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) szerint már a koronavírus-járvány előtt sem jutott elegendő élelmiszer az ország több mint 200 millió lakójának. És ugyan a mezőgazdaság még mindig nagyon sok embernek ad munkát, de a BBC szerint az elmúlt időszakban komolyan elhanyagolták az ágazatot, mert az ország gazdasága elsősorban az olajbevételekre épült. 

Az országban az elmúlt években azért próbálták felpörgetni a belső termelést és a keresletet, tavaly még a szárazföldi határait is lezárták egy időre, hogy így akadályozzák meg a külföldi, elsősorban thaiföldi rizs bevitelét az ország területére. Legálisan ma már csak a kikötőkön keresztül lehet import rizst bevinni az országba, és súlyos vámok terhelik a szállítmányokat. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér