A szaúdi állambiztonság elhurcolta egy disszidens gyerekeit

"Omart és Sarah-t március 16-án hajnalban hurcolta el az ágyukból az állambiztonság ötven ügynöke, akik húsz autóval érkeztek" - mesélte Hálid al-Dzsabri, a három éve nyugatra szökött szaúdi titkosszolga, Szaád al-Dzsabri legidősebb fia a BBC-nek. Szaád al-Dzsabri disszidálásáig a szaúdi titkosszolgálatok összekötőtisztje volt a nyugati kémszolgálatokkal. Munkája részeként részt vett egy al-Kaida merénylet megakadályozásában is.

Al-Dzsabri Mohamed bin Najef herceg jobbkezeként kulcsszerepet játszott az al-Kaida elleni küzdelemben. A nyugati titkosszolgálatok neki tulajdonítják azt, hogy 2010-ben sikerült megakadályozni egy Chicagóba tartó utasszállító gép felrobbantását. Ezt az al-Kaida jemeni szárnya egy nyomtató tonerjébe rejtett bombával akarta felrobbantani. A szaúdi szolgálatok egy beépített emberének információi alapján még időben figyelmeztetni tudták a brit hírszerzést, az MI6-ot. Az információ annyira pontos volt, hogy még a nyomtató gyártási száma is stimmelt. "Ha a terveknek megfelelően Chicago felett robbantották volna fel, az több száz ember halálát okozhatta volna" - mondta erről a BBC-nek egy volt hírszerző.

Mohammed bin Szalman koronahercegFotó: STRINGER/AFP

Szaád al-Dzsabri három éve az országot de facto irányító Mohamed bin Szalmán koronaherceg első nagy tisztogatási hulláma elől menekült el az országból. A csak MBS-nek hívott koronaherceg három éve családja körében is nagy leszámolást tartott, bebiztosítva ezzel hatalmát, eltávolítva riválisait, akik veszélyeztethetnék a trónöröklést. Köztük a már említett Mohamed bin Najef herceget is, aki amúgy előtte állt az öröklési sorban.

Kálid al-Dzsabri elmondása szerint testvérei otthonát átkutatták, a biztonsági kamerák memóriakártyáit elkobozták, a 20 és 21 éves Sarah-t és Omart pedig azóta a külvilágtól teljesen elzárva tartják fogságban. Azt máig nem árulták el, hogy mi okból, milyen vád alapján tartják őket fogva, mondta Kálid, aki apjával együtt Kanadában él önkéntes száműzetésben.

Kálid szerint testvéreit azért fogták el, hogy így kényszerítsék hazatérésre apját, akit valószínűleg egyből letartóztatnának és bebörtönöznének, amint belépne Szaúd-Arábiába.

A szaúdi hatóságok nem reagáltak a BBC megkeresésére.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér