A szaúdi állambiztonság elhurcolta egy disszidens gyerekeit

"Omart és Sarah-t március 16-án hajnalban hurcolta el az ágyukból az állambiztonság ötven ügynöke, akik húsz autóval érkeztek" - mesélte Hálid al-Dzsabri, a három éve nyugatra szökött szaúdi titkosszolga, Szaád al-Dzsabri legidősebb fia a BBC-nek. Szaád al-Dzsabri disszidálásáig a szaúdi titkosszolgálatok összekötőtisztje volt a nyugati kémszolgálatokkal. Munkája részeként részt vett egy al-Kaida merénylet megakadályozásában is.

Al-Dzsabri Mohamed bin Najef herceg jobbkezeként kulcsszerepet játszott az al-Kaida elleni küzdelemben. A nyugati titkosszolgálatok neki tulajdonítják azt, hogy 2010-ben sikerült megakadályozni egy Chicagóba tartó utasszállító gép felrobbantását. Ezt az al-Kaida jemeni szárnya egy nyomtató tonerjébe rejtett bombával akarta felrobbantani. A szaúdi szolgálatok egy beépített emberének információi alapján még időben figyelmeztetni tudták a brit hírszerzést, az MI6-ot. Az információ annyira pontos volt, hogy még a nyomtató gyártási száma is stimmelt. "Ha a terveknek megfelelően Chicago felett robbantották volna fel, az több száz ember halálát okozhatta volna" - mondta erről a BBC-nek egy volt hírszerző.

Mohammed bin Szalman koronahercegFotó: STRINGER/AFP

Szaád al-Dzsabri három éve az országot de facto irányító Mohamed bin Szalmán koronaherceg első nagy tisztogatási hulláma elől menekült el az országból. A csak MBS-nek hívott koronaherceg három éve családja körében is nagy leszámolást tartott, bebiztosítva ezzel hatalmát, eltávolítva riválisait, akik veszélyeztethetnék a trónöröklést. Köztük a már említett Mohamed bin Najef herceget is, aki amúgy előtte állt az öröklési sorban.

Kálid al-Dzsabri elmondása szerint testvérei otthonát átkutatták, a biztonsági kamerák memóriakártyáit elkobozták, a 20 és 21 éves Sarah-t és Omart pedig azóta a külvilágtól teljesen elzárva tartják fogságban. Azt máig nem árulták el, hogy mi okból, milyen vád alapján tartják őket fogva, mondta Kálid, aki apjával együtt Kanadában él önkéntes száműzetésben.

Kálid szerint testvéreit azért fogták el, hogy így kényszerítsék hazatérésre apját, akit valószínűleg egyből letartóztatnának és bebörtönöznének, amint belépne Szaúd-Arábiába.

A szaúdi hatóságok nem reagáltak a BBC megkeresésére.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.