Az áprilisi nagy pánik után májusban némileg erősödött a konjuktúraindex

gazdaság
2020 május 25., 04:18

Az áprilisi brutális zuhanás után májusban javult, de még így is átható pesszimizmust tükröz a GKI Gazdaságkutató Zrt. konjuktúraindexe. Mint írták, az áprilisi 29 pontos zuhanás után az index májusban 5 pontot emelkedett, de még így is -28 ponton áll.

A GKI szerint a részindexek többsége, vélhetően a járványügyi korlátozások lazításának hatására, ennél jelentősebb mértékben javult, a konjuktúraindexet az iparban tovább erősödő pesszimizmus húzta le. A fogyasztói bizalmi index például 11,3 pontot javult, igaz, így is -38,5 ponton áll. Az üzleti bizalmi index csak 2,7 ponttal emelkedett, és az ipari bizalmi index májusban is zuhant - igaz, áprilisban ez zuhant a legkissebb mértékben. Rosszabb lett a termelés és a készletek megítélése is.

A legnagyobb mértékben a szolgáltatói és a kereskedelmi bizlmi index javult májusban, de összességében javultak az építőipar várakozásai is - igaz, itt a magasépítők bizalmi indexe továbbra is esett, csak a mélyépítőké javult az áprilisi drámai zuhanás után.

Az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága az áprilisi zuhanás után májusban kissé javult, de még nagyon messze van a márciusitól. Mintegy hét év után ismét több a létszám csökkentését, mint növelését tervező cég.

A lakosság körében májusban érezhetően enyhült a munkanélküliségtől való, áprilisban kialakult, pánikszerű félelem, de az áprilisi romlásnak csupán egyötödét sikerült korrigálni, és továbbra is messze ez a fogyasztók által legaggasztóbbnak érzett tényező. Az áremelési törekvés az iparban erőteljesen, az építőiparban kissé gyengült, az iparban már többen voltak az áresésre, mint emelkedésre számítók. A szolgáltatásoknál és főleg a kereskedelemben viszont erősödött az áremelési szándék, miközben a fogyasztók inflációs várakozása enyhült, bár még messze van ma márciusitól. (Via MTI)

Kiemelt videóink