Az orvosi kamarával nem egyeztettek a háziorvosi ellátás államosításáról

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

"A mai nap híradós kérdésre elmondtam, hogy a Pintér miniszter úrral folytatott megbeszéléseken nem merült fel a háziorvosi rendszer államosítása" - reagált az ezzel kapcsolatban terjedő hírekre a Magyar Orvosi Kamara Facebook-oldalán Kincses Gyula, a szervezet elnöke.

Mint írta, "amennyiben ez valós elképzeléssé válik, a MOK egyértelműen el fogja utasítani". A hírek szerint Pintér Sándor belügyminiszterben azért merült fel a háziorvosi ellátás államosítása, mert a jelen rendszerben az állam nem vezényelheti a háziorvosokat, mivel azok magánvállalkozóként nem tartoznak az egészségügyi irányítás alá.

A háziorvosok elvezényelhetősége amúgy elég komoly problémákat vet fel, hogy mást ne mondjak, megfosztja az embereket a szabad orvosválasztás lehetőségétől, ha egyszer csak elvezénylik a körzetükből az addigi háziorvosukat. Arról nem is beszélve, hogy a háziorvosok maguk tartják fenn magánpraxisaikat, amiket most államosítanának, ez pedig Kincses szerint "alapvetően rendítené meg a tulajdoni biztonságba, az orvosi működés függetlenségébe vetett bizalmunkat, és a mai háziorvosi rendszer összedőlését okozná".

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!