Az orvosi kamarával nem egyeztettek a háziorvosi ellátás államosításáról

"A mai nap híradós kérdésre elmondtam, hogy a Pintér miniszter úrral folytatott megbeszéléseken nem merült fel a háziorvosi rendszer államosítása" - reagált az ezzel kapcsolatban terjedő hírekre a Magyar Orvosi Kamara Facebook-oldalán Kincses Gyula, a szervezet elnöke.

Mint írta, "amennyiben ez valós elképzeléssé válik, a MOK egyértelműen el fogja utasítani". A hírek szerint Pintér Sándor belügyminiszterben azért merült fel a háziorvosi ellátás államosítása, mert a jelen rendszerben az állam nem vezényelheti a háziorvosokat, mivel azok magánvállalkozóként nem tartoznak az egészségügyi irányítás alá.

A háziorvosok elvezényelhetősége amúgy elég komoly problémákat vet fel, hogy mást ne mondjak, megfosztja az embereket a szabad orvosválasztás lehetőségétől, ha egyszer csak elvezénylik a körzetükből az addigi háziorvosukat. Arról nem is beszélve, hogy a háziorvosok maguk tartják fenn magánpraxisaikat, amiket most államosítanának, ez pedig Kincses szerint "alapvetően rendítené meg a tulajdoni biztonságba, az orvosi működés függetlenségébe vetett bizalmunkat, és a mai háziorvosi rendszer összedőlését okozná".

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér