Kásler miniszter továbbra is az orvosokra hárítaná a felelősséget azért, hogy kiüríttette a kórházakat

politika
2020 május 25., 07:30

Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának PR-akciójában indult álinterjúsorozata, a Miniszteri percek második epizódjában a lelkesen alákérdező munkatársa kérdésére újfent az orvosokat tette felelőssé azért, hogy betegeket küldtek haza a miniszter utasítására a kórházból.

link Forrás

Annyiban előrelépés ez a Miniszteri percek első epizódjához képest, hogy abban Kásler még azt is letagadta, hogy ő adott volna utasítást erre. Most már arról beszélt, hogy a miniszteri utasításokat a hippokratészi eskü szellemében adta ki, vagyis az alapján, hogy "a beteg érdeke a legfőbb törvény". Ez alapján állítja, hogy végső soron az orvosok felelőssége volt a döntés, hogy kit küldjenek haza - bár miniszterként ő volt az, aki kirúgta az ágyak kiürítésére adott utasításának végrehajtását megtagadó kórházigazgatókat.

Kásler az álinterjúban az egészségügyi rendszer átalakításával kapcsolatos értesüléseinkre is reagált. Kásler olvasatában annyi történt, hogy ő maga kérte a belügyminisztert, Pintér Sándort, akivel "nagyon régi és mindkettőnk számára rendkívül gyümölcsöző" a kapcsolata, hogy "szervezési tapasztalatait" bocsássa az Emmi rendelkezésére. (Via Mérce)

Update 11:41: Ezekben a percekben futott be hozzánk a Magyar Helsinki Bizottság közleménye arról, hogy pert indítanak az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen annak érdekében, hogy a minisztérium végre kiadja Kásler miniszter írásos utasítását a kórházi ágyak kiürítéséről. A minisztérium ezt arra hivatkozva tagadta meg, hogy a döntés döntéselőkészítő anyag. A Helsinki Bizottság szerint a döntés nem döntéselőkészítő anyag, hanem maga a döntés, és mint ilyen, közérdekű adat, amit a nyilvánosság is megismerhet, de azt is írják, hogy még ha további döntéseket alapozna is meg ,akkor sem minősülne döntéselőkészítő anyagnak, vagyis nem lehet titkolni.