Kezdődik a magicicada-invázió az USA-ban

2020 május 25., hétfő 4:54

17 éves életciklusuk végére ért a Brood IX, a magicicádák egy "fészekalja", amelynek több milliárd egyede idén nyáron bújuk majd elő a talajból az USA keleti partvidékének középső részén, Észak-Karolina, Virginia és Nyugat-Virginia államokban.

Észak-amerikai énekeskabóca imágói Forrás: United States Department of Agriculture - közkincs

A magicicádák, amiket angolul periodikus cicádáknak hívnak, és melyekből 15 "fészekaljat" (brood) tartanak nyilván, életük javát - fajtánként változó, hogy 13, vagy 17 évet - a föld alatt, lárvaként töltenek, és csak kettő-négy hétre bukkannak elő, hogy felnőttként párosodjanak és szaporodjanak.

Ez a 17 éves ciklus jár le most, ezért áraszthatnak majd el három keleti parti államot idén nyáron. Szó szerint elárasztják, ilyenkor hektáronként akár 3,75 millió egyed is előbújhat a földből, ahol aztán felzabálják a fiatal fák leveleit, a hímek pedig hatalmas zajt csapva próbálják felhívni magukra a figyelmet.

A magicicádák amúgy teljesen védtelenek a ragadozókkal szemben, a hatalmas tömeg egyben túlélésük záloga is - ahogy a tudósok ugyanezt szolgálja különös életciklusuk, a 13-17 évig tartó lárvalét is. (Via BBC)