Kezdődik a magicicada-invázió az USA-ban

17 éves életciklusuk végére ért a Brood IX, a magicicádák egy "fészekalja", amelynek több milliárd egyede idén nyáron bújuk majd elő a talajból az USA keleti partvidékének középső részén, Észak-Karolina, Virginia és Nyugat-Virginia államokban.

Észak-amerikai énekeskabóca imágóiForrás: United States Department of Agriculture - közkincs

A magicicádák, amiket angolul periodikus cicádáknak hívnak, és melyekből 15 "fészekaljat" (brood) tartanak nyilván, életük javát - fajtánként változó, hogy 13, vagy 17 évet - a föld alatt, lárvaként töltenek, és csak kettő-négy hétre bukkannak elő, hogy felnőttként párosodjanak és szaporodjanak.

Ez a 17 éves ciklus jár le most, ezért áraszthatnak majd el három keleti parti államot idén nyáron. Szó szerint elárasztják, ilyenkor hektáronként akár 3,75 millió egyed is előbújhat a földből, ahol aztán felzabálják a fiatal fák leveleit, a hímek pedig hatalmas zajt csapva próbálják felhívni magukra a figyelmet.

A magicicádák amúgy teljesen védtelenek a ragadozókkal szemben, a hatalmas tömeg egyben túlélésük záloga is - ahogy a tudósok ugyanezt szolgálja különös életciklusuk, a 13-17 évig tartó lárvalét is. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér