Nyíltan transznemű polgármestert választottak egy francia falu élére

Egy vállaltan transznemű nőt választottak polgármesterré Tilloy-lez-Marchiennes-ben, egy északkelet-franciaországi településen szombaton - írja a BBC.

Marie Cau ezzel az ország történetének eddigi egyetlen transznemű polgármestere lett.

Az 55 éves politikus főleg a fenntartható gazdaság erősítését ígérte a kampányában, az AFP hírügynökségnek adott interjújában pedig hangsúlyozta, nem tartja magát a transzneműek ügyéért küzdő aktivistának, és úgy gondolja, nem is e tulajdonsága, hanem a programja miatt választották meg.

 Szerinte „pont attól érdekes az egész”, hogy ezen a választáson nem különböztette meg a többi jelölttől az, hogy ő történetesen egy transznemű személy.

Tilloy-lez-Marchiennes egy 600 fős kis település a francia-belga határon. Marie Cau-t a márciusban megválaszott képviselő-testület szavazta most a polgármesteri székbe.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér