Tombolhat a járvány, az USA-ban medencés partikkal köszöntötték a strandszezon nyitását

Hiába nő még mindig naponta húszezerrel a koronavírus-fertőzöttek, és közelíti a százezret a járvány halálos áldozatainak száma, Missouri államban, az Ozarks-tónál medencés partival, a floridai Daytonában pedig a parti deszkasétányon bulizva köszöntötték a nyár és a strandszezon hivatalos kezdetének tartott Memorial Dayt.

Az Ozarks-tónál több százan vettek részt a medencepartin, ahol a vízben felállított asztalok mellett tobzódva nem tartotta be senki a járvány megfékezéséhez szükségesnek tartott minimálisan másfél méteres emberek közti távolságot.

Missouriban ezidáig 686, a covid-betegséghez köthető halálesetet regisztráltak, az államban a közösségi távolságtartás elvben még érvényben van. A szomszédos Arkansasban is, ahol éppen egy ilyen medencés buli miatt robbanhatott be újra a járvány. Asa Hutchinson kormányzó szerint a "második csúcs" egy középiskolai medenceparti következménye. "Az úszóbuliról mindenki azt gondolhatta, hogy ártalmatlan. Fiatalok, úsznak, csak aktívkodnak. Aztán pozitív esetek lettek belőle" - mondta.

Az amerikai délen amúgy lazábban veszik a járványt, ott már minden államban lényegében feloldották a korlátozásokat, és csak távolságtartást javasolnak. De közben egy csomó létesítmény még zárva van. Ennek a levét itták meg Daytona Beachen, Közép-Floridában, ahol minden más látványosság, így a Disney World és az Universal Studios vidámparkja is még zárva tart, így a tömegek a daytonai strand legendás deszkasétányán csaptak akkora bulit, hogy feloszlatni is alig lehetett. "Mindenki a parton volt" - mondta a helyi seriff, Mike Chitwood.

Az USA-ban a közösségi távolságtartás és a maszkviselés afféle kultúrharccá alakult. A szélsőjobboldal mindkét intézkedést a szabadságjogok súlyos lábbal tiprásának éli meg, ezért rendszeresen előfordul, hogy emberek őrjöngéssel reagálnak arra, ha egy boltban az egészségügyi hatóságok, szakemberek tanácsaira, illetve a legtöbb esetben az érvényben levő szabályokra hivatkozva arra kérik őket, hogy vegyenek maszkot, mielőtt belépnek. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér