A svéd külügyminiszter szerint nincs ésszerű ok a svédek kizárására a határnyitásból

külföld
2020 május 26., 18:02

Nincs egészségügyi indoka a svédek kizárásának, ha a koronavírus-járványon túljutó balti országok megnyitják a határaikat, ez politikai döntés lenne – mondta Ann Linde svéd külügyminiszter.

Miközben több európai ország a nyár elején enyhíteni akar az utazási korlátozásokon, az észak-európai térségben olyan aggodalmak vannak, hogy a svéd turisták beengedése az új fertőzések kockázatának növekedésével járhat.

Svédországban több mint 4000 ember halt bele a koronavírus okozta betegségbe, ami közel négyszerese a skandináv országok összesített adatának. Stockholmban, a fővárosban a legsúlyosabb a helyzet.

photo_camera Közösségi távolságtartásra figyelmeztető matrica Stockholm belvárosában május 12-én. Fotó: Henrik Montgomery/AFP

A legújabb hír az utazásokkal kapcsolatban az, hogy Ciprus bejelentette: nem engedélyezi a közvetlen légijáratokat Svédországból, amikor június 9-én megnyitja a határait. Norvégia, Dánia és Finnország ezzel szemben megkapta az engedélyt.

Linde felhívta a figyelmet arra, hogy az EU szerint nem szabad hátrányos megkülönböztetést tenni az országok között a határok megnyitásakor. A külügyminiszter szerint „nagyon bonyolult a helyzet, és minden országban minden politikusnak tekintettel kell lennie a hosszú távú hatásokra, amikor erősen politikai indíttatású döntéseket hoz”.

A svéd kormány szerint az állampolgárok legalább július 15-ig csak a legszükségesebb esetekben utazzanak külföldre, amúgy a határok nincsenek lezárva. (MTI)