Azonnali visszapattanással számol a kormány a járvány okozta válság után

POLITIKA
2020 május 26., 10:40

Remekül kommunikálható összeg az a csaknem háromezer milliárd, amit papíron a járvány elleni védekezésre költenek, és amit Varga Mihály már a költségvetés tervezetének benyújtása előtt közzétett videójában már be is harangozott, de a benyújtott költségvetésből kiderült, hogy csupán egy meglévő fejezetet, az egészségbiztosítási alapot keresztelték át járványügyi alapra, és emelték meg az összegét összesen 220 milliárd forinttal, írja Jenei Miklós az Indexen a fő fejezetek áttekintése után.

Varga a büdzsé átadása utáni sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nem tekinti különösen optimistának a tervezetet, inkább óvatosnak mondaná. Ugyanakkor az előrejelzésekben mégis elég optimistának tűnik a tervezet, már amennyiben azzal számol, hogy

  • 3,1 százalékkal fog bővülni a fogyasztás,
  • 1,6 százalékkal a foglalkoztatottak száma;
  • 5,5 százalékkal a beruházások szintje;
  • 6,9 százalékkal a bruttó átlagkereset;
  • 10,5 százalékkal az export.

A költségvetésben jövőre az idei tervezett 3 százalékos visszaesés után már 4,8 százalékos bővüléssel számolnak, Mindezek alapján a kormány elhúzódó helyett ún. V alakú válságra, vagyis arra számít, hogy a járvány elvonultával a gazdaság azonnal visszaáll a korábbi szintre. Már ha a magyar számokról van szó, mert például a tervezetben jövőre is 33,9 dolláros átlag hordónkénti olajárral számolnak - pedig ha a válság valóban V alakú volna, a fellendülő világgazdaság generálta globális kereslet minden bizonnyal áremelkedést okozna az olajpiacon is.

Talán ezért is jelezhette az amúgy olyan, függetlennek aligha nevezhető szakértőkből, Matolcsy György exminiszter jegybankelnökből, Domokos László fideszes exképviselőből lett számvevőszéki elnökből és Kovács Árpádból álló Költségvetési Tanács is, hogy a gazdasági prognózis bizonytalanságai "kockázatokat hordoznak", mely kockázatokat ráadásul a rendelkezésre álló tartalékok egészében nem képesek fedezni. Azt javasolták, hogy fejezetenként jelölje meg a kormány, hogy mely előirányzatokat lehessen csak a 2020. évi gazdasági és költségvetési folyamatok függvényében elkölteni.