Netanjahu hónapokon belül annektálná Ciszjordánia egyes részeit

Az 1967 óta megszállt Ciszjordánia egyes részeinek annexiójára készül Benjamin Netanjahu. Az izraeli kormányfő hétfőn Jeruzsálemben tett rá ígéretet, hogy hónapokon belül megvalósítja tervét, a fokozódó nemzetközi bírálatok ellenére is. Ciszjordánia egyes részeinek Izraelhez csatolását "soha vissza nem térő történelmi alkalomnak" nevezte.

Netanjahu az Egyesült Államok januárban ismertetett közel-keleti béketerve alapján készül területek annexiójára, amire az új koalíciós megállapodás is lehetőséget ad. Aszerint július 1-ig több mint 130 ciszjordániai zsidó telepet vonhatnak izraeli fennhatóság alá.

Az amerikai elképzelés szerint Ciszjordánia 70 százaléka a palesztinok felügyelete alatt állna, azonban megmaradnának a területen az összesen több százezres zsidó telepek. Emellett a palesztinok nem ellenőrizhetnék a saját határaikat, Jeruzsálem pedig Izrael oszthatatlan fővárosa lenne. A palesztinok az első pillanattól fogva ellenzik ezt a tervet, szerintük az a kétállami megoldás végét jelentené. Kormányuk, a Palesztin Hatóság ezért a napokban meg is szüntette a biztonsági együttműködést Izraellel.

Az annexió terve éles bírálatokat váltott ki szerte a világban. A ciszjordániai területek annektálására vonatkozó elképzelésének feladására szólította fel Izraelt az ENSZ közel-keleti különmegbízottja, Kelly Craft amerikai ENSZ-nagykövet szintén a tárgyalások újrakezdésére szólította fel az izraeli és a palesztin felet, a Vatikán is aggodalmának adott hangot az izraeli tervvel kapcsolatban.

"Nem fogom elszalasztani az alkalmat, hogy kiterjesszem az izraeli szuverenitást erre a területre" - mondta a miniszterelnök, aki pártjának, a Likudnak a következő hónapokra vonatkozó politikai akciótervét ismertette. Szerinte Izrael 1948-as alapítása óta nem volt ekkora történelmi esély.

Az ENSZ több tagországa arra szólította fel Izraelt, hogy álljon el az elképzelésétől. Franciaország, Belgium, Németország és Észtország közös nyilatkozatban erősítette meg, hogy - hacsak az izraeliek és a palesztinok közösen másképp nem döntenek - továbbra is az 1967-ben megállapított határokat tekintik érvényesnek. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér