Netanjahu hónapokon belül annektálná Ciszjordánia egyes részeit

külföld
2020 május 26., 02:15

Az 1967 óta megszállt Ciszjordánia egyes részeinek annexiójára készül Benjamin Netanjahu. Az izraeli kormányfő hétfőn Jeruzsálemben tett rá ígéretet, hogy hónapokon belül megvalósítja tervét, a fokozódó nemzetközi bírálatok ellenére is. Ciszjordánia egyes részeinek Izraelhez csatolását "soha vissza nem térő történelmi alkalomnak" nevezte.

Netanjahu az Egyesült Államok januárban ismertetett közel-keleti béketerve alapján készül területek annexiójára, amire az új koalíciós megállapodás is lehetőséget ad. Aszerint július 1-ig több mint 130 ciszjordániai zsidó telepet vonhatnak izraeli fennhatóság alá.

Az amerikai elképzelés szerint Ciszjordánia 70 százaléka a palesztinok felügyelete alatt állna, azonban megmaradnának a területen az összesen több százezres zsidó telepek. Emellett a palesztinok nem ellenőrizhetnék a saját határaikat, Jeruzsálem pedig Izrael oszthatatlan fővárosa lenne. A palesztinok az első pillanattól fogva ellenzik ezt a tervet, szerintük az a kétállami megoldás végét jelentené. Kormányuk, a Palesztin Hatóság ezért a napokban meg is szüntette a biztonsági együttműködést Izraellel.

Az annexió terve éles bírálatokat váltott ki szerte a világban. A ciszjordániai területek annektálására vonatkozó elképzelésének feladására szólította fel Izraelt az ENSZ közel-keleti különmegbízottja, Kelly Craft amerikai ENSZ-nagykövet szintén a tárgyalások újrakezdésére szólította fel az izraeli és a palesztin felet, a Vatikán is aggodalmának adott hangot az izraeli tervvel kapcsolatban.

"Nem fogom elszalasztani az alkalmat, hogy kiterjesszem az izraeli szuverenitást erre a területre" - mondta a miniszterelnök, aki pártjának, a Likudnak a következő hónapokra vonatkozó politikai akciótervét ismertette. Szerinte Izrael 1948-as alapítása óta nem volt ekkora történelmi esély.

Az ENSZ több tagországa arra szólította fel Izraelt, hogy álljon el az elképzelésétől. Franciaország, Belgium, Németország és Észtország közös nyilatkozatban erősítette meg, hogy - hacsak az izraeliek és a palesztinok közösen másképp nem döntenek - továbbra is az 1967-ben megállapított határokat tekintik érvényesnek. (Via MTI)