Vidéken már újra szólhat az élőzene

Budapest kivételével a zeneszolgáltatást vendéglátó üzletekben és a szálláshelyek vendéglátó helyiségeinek területén már nem korlátozzák a járvány ellen hozott intézkedések, erősítette meg a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének érdeklődésére Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gyimesi László, az MZTSZ elnöke levélben kérte a kérdés tisztázását Gulyástól, aki kérésének megfelelően tisztázta, hogy a vendéglátóhelyek megnyitását engedélyező rendelkezés a zeneszolgáltatás lehetőségét is magában foglalja.

Gyimesi levelében külön kiemelte, hogy a zenészek munkavégzési lehetősége nagy gondot okoz, és kérte, hogy a kormány tájékoztatásában jelenjen is meg, hogy immár lehet zenélni.

A Miniszterelnökség pozitív válasza nyomán Gyimesi szerint újra megnyílt a lehetőség azoknak a zenészeknek a foglalkoztatására, akik nem koncert, fesztivál vagy más, a zenét mint főszolgáltatást nyújtó feltételek között folytatják tevékenységüket. Tehát június 1-től, amikortól vidéken már akár kétszáz fős családi rendezvényeket is lehet tartani, azokon élő zene is szólhat.

Magyarországon 45-50 ezer vendéglátóhely működik, negyedük Budapesten. Zenét a szállodák, éttermek, kávéházak, pincészetek megközelítőleg 20-30 százaléka szolgáltat, ami 10-15 ezer foglalkoztatási helyet jelent. Az ott fellépő muzsikusok többsége a nyári főszezonban jut stabil keresethez, az év többi szakában csökken a lehetőségek száma. Az MZTSZ kéri és ösztönzi a vendéglátóhelyek tulajdonosait és vezetőit arra, hogy éljenek a zenészfoglalkoztatás most kihirdetett lehetőségével. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér