Vidéken már újra szólhat az élőzene

gazdaság
2020 május 26., 07:17

Budapest kivételével a zeneszolgáltatást vendéglátó üzletekben és a szálláshelyek vendéglátó helyiségeinek területén már nem korlátozzák a járvány ellen hozott intézkedések, erősítette meg a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének érdeklődésére Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gyimesi László, az MZTSZ elnöke levélben kérte a kérdés tisztázását Gulyástól, aki kérésének megfelelően tisztázta, hogy a vendéglátóhelyek megnyitását engedélyező rendelkezés a zeneszolgáltatás lehetőségét is magában foglalja.

Gyimesi levelében külön kiemelte, hogy a zenészek munkavégzési lehetősége nagy gondot okoz, és kérte, hogy a kormány tájékoztatásában jelenjen is meg, hogy immár lehet zenélni.

A Miniszterelnökség pozitív válasza nyomán Gyimesi szerint újra megnyílt a lehetőség azoknak a zenészeknek a foglalkoztatására, akik nem koncert, fesztivál vagy más, a zenét mint főszolgáltatást nyújtó feltételek között folytatják tevékenységüket. Tehát június 1-től, amikortól vidéken már akár kétszáz fős családi rendezvényeket is lehet tartani, azokon élő zene is szólhat.

Magyarországon 45-50 ezer vendéglátóhely működik, negyedük Budapesten. Zenét a szállodák, éttermek, kávéházak, pincészetek megközelítőleg 20-30 százaléka szolgáltat, ami 10-15 ezer foglalkoztatási helyet jelent. Az ott fellépő muzsikusok többsége a nyári főszezonban jut stabil keresethez, az év többi szakában csökken a lehetőségek száma. Az MZTSZ kéri és ösztönzi a vendéglátóhelyek tulajdonosait és vezetőit arra, hogy éljenek a zenészfoglalkoztatás most kihirdetett lehetőségével. (Via MTI)