Alapítványi tulajdonba kerül a Színház- és Filmművészeti Egyetem is

oktatás
2020 május 27., 07:37

A Corvinus Egyetem és hat másik hazai felsőoktatási intézmény után a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) fenntartását is alapítványhoz szervezné ki a kormány - derül ki egy kedd éjjel az országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslatból, amit Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jegyeznek.

A törvényjavaslat szerint Palkovics László alapításával létrejönne a Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány, amely az egyetem fenntartásáért felelős. Az alapítványt irányító kuratórium tagjait a miniszter nevezi ki, az alapítvány vagyonát a kormány biztosítja.

Az egyetem fenntartásának kiszervezése együtt járna az SZFE most a nemzeti vagyonkezelő tulajdonában lévő épületeinek átadásával: ezek ingyenesen, nyilvántartási értéken az egyetem tulajdonába kerülnek.

Az egyik szóban forgó ingatlan az Uránia Filmszínház épülete, erre elidegenítési és terhelési tilalmat helyezne a kormány, a többi épületet (VII. kerület Akácfa utca, VIII. kerület Szentkirályi és Vas utca) pedig csak úgy lehetne értékesíteni, ha az egyetem infrastruktúra-fejlesztési célokra fordítaná az ebből befolyó pénzt.

photo_camera Az Uránia épülete

Az ITM még a benyújtás időpontjában, éjjel küldött közleménye szerint az intézményi átalakítás a jövőben „a magyar kultúra fejlődését is biztosítja”.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem működési modellje az elmúlt három évtizedben a hallgatói létszám folyamatos növekedése ellenére sem változott. Az intézmény társadalmi-gazdasági környezete és a felsőoktatás ágazati irányítása olyan kihívásokat támaszt, amely csak egy korszerűbb működési modellben valósítható meg. Az átszervezéssel az intézmény képes lehet saját minőségelvárásainak, és a piaci környezet elvárásainak megfelelő feladatellátásra”

- indokolják a lépést.

Corvinus-modell

Az elsőként a Corvinus Egyetemnél bevezetett módszer lényege, hogy az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány a MOL Nyrt. és a Richter Nyrt. 10-10 százalékos részvénypakettjeinek osztalékhozamából működik (a MOL vezérigazgatója, Hernádi Zsolt be is ülhetett az alapítvány elnöki posztjára).

A részben a koronavírus-válság generálta olajár-zuhanás azonban most megmutatja, mennyire kitetté teheti az oktatási intézmények működését a piaci viszonyoknak ez a modell.

A MOL ugyanis a piaci nehézségek miatt idén nem fizetne osztalékot a részvényeseinek, így az egyetem 15 milliárd forintos költségvetéséből kapásból kiesik egy 13,5 milliárd forintos láb, amit az alapítvány most a tartalékaiból próbál pótolni.

Frissítés: Olvasónk hívta fel rá a figyelmet, hogy a kormány idén májusban a Maecenas Universitatis Corvini Alapítványnak is lehetővé tette, hogy eladhassa az alapító vagyonként kapott részvényeit, így akkor is pénzhez juthat, ha a MOL épp nem fizet osztalékot a részvényei után.

Az SZFE esetében egyelőre nem tudni, milyen módon biztosítaná a működéséhez szükséges forrásokat a kormány.