Trump odáig jutott a hazugságok posztolásában, hogy a Twitter figyelmeztető linket rakott két twitje mellé

INTERNET
2020 május 27., 04:50

Kivételes lépést húzott meg a Twitter: Donald Trump elnök két, kedden kiposztolt twitje mellé központilag odaillesztettek egy-egy “Ezek a tények a levélszavazásról” szövegű linket.

A kétrészes eredeti twit szövege magyarul nagyjából úgy hangzik, hogy

"EGÉSZEN biztos (TUTIRA!), hogy a levélszavazás alapvetően csalás lesz. Postaládákat fognak kifosztani, szavazólapokat hamisítanak és nyomtatnak ki illegálisan és írnak majd alá hamisan. Kalifornia kormányzója millióknak küld szavazólapot..."

"...bárki, aki az államban él, függetlenül attól, hogy ki ők és hogy került oda, kapni fog ilyent. Ezután a szakértők fogják elmagyarázni ezeknek az embereknek, akik közül sokan még sosem gondoltak arra, hogy szavazzanak, hogy hogyan és kire kell szavazni. Ez cinkelt választás lesz. Semmiképp!"

Aki rákattint a feltűnő, kék színű, a posztok alá illesztett linkekre, egy olyan oldalra jut, ahol a Twitter két rövid írást helyezett el a témáról. Az egyiknek az a címe, hogy

"Trump megalapozatlan állításokat tett arról, hogy a levélszavazás választási csaláshoz vezetne"

A szövege pedig felidézi, hogy Trump elnök kedden több állítást is tett a várható választási csalásokról, miután Gavin Newson, Kalifornia kormányzója bejelentette, hogy megpróbálják bővíteni a levélszavazást Kaliforniában a koronavírus-járvány idejére. Ezek az állítások a CNN, a Washington Post és mások szerint alaptalanok. Szakértők szerint a levélszavazás nagyon ritkán jár választási csalással.

Majd egy

"Amit tudnia kell"

című rész következik, három ponttal:

"Trump hamisan állította, hogy a levélszavazás "megbuherált választáshoz" vezet

A fact checkerek szerint nincs bizonyíték arra, hogy levélszavazás során csalások történtek volna.

Trump hamisan állította, hogy Kalifornia szavazólapot fog postázni "bárkinek, aki az államban él, függetlenül attól, hogy ki ők és hogy került oda, kapni fog ilyent."

Valójában csak a regisztrált választóknak küldenek szavazólapot. Az NBC News szerint öt államban már teljes egészében postai úton folyik a szavazás és az összes államban van valamifajta lehetőség a postai úton történő távszavazásra."

Trump a megalázó lépésre természetesen twitekben reagált.

Arról írt, hogy a Twitter beavatkozik a 2020-as elnökválasztásba.

"Azt írják, hogy a megjegyzéseim a levélszavazásról, ami nagyszabású korrupcióhoz és csaláshoz fog vezetni, félrevezetőek, mindezt a Fake News CNN-re és az Amazon Washington Postra alapozva. A Twitter megfojtja a SZÓLÁSSZABADSÁGOT, amit én, az Elnök nem engedek megtörténni!"