86 millióval lehet több szegénységben élő gyerek a koronavírus miatt

A koronavírus következményei miatt 86 millióval nőhet az év végéig a szegénységben élő gyerekek száma a világon az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és a Save The Children gyermekmentő alapítvány közös tanulmánya szerint.

Ezzel az év végére összesen 672 millióra nőhet a szegénységben élő gyerekek száma, ami 15 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az érintett gyerekek csaknem kétharmada a Fekete-Afrikában és Dél-Ázsiában él.

A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslései szerint azonban a koronavírus-járvány leginkább az Európában és Közép-Ázsiában élő gyerekeket taszítja szegénységbe, ugyanis ebben a két térségben 44 százalékos lehet az érintettek számának növekedése, míg Latin-Amerikában és a karibi térségben 22 százalékos.

Henrietta Fore UNICEF-igazgató szerint a világjárvány példátlan szociális-gazdasági válságot okozott, ami a családok anyagi helyzetére is nagy hatással van. Az őket sújtó pénzügyi gondok mértéke és súlyossága akkora, hogy évekkel visszafordíthatja a gyerekszegénység felszámolásában elért haladást, és az alapvető szolgálgatásoktól foszthatja meg a gyerekeket. Összehangolt cselekvés nélkül családok kerülhetnek szegénységbe, a legszegényebb családokra pedig olyan mértékű nélkülözés vár, amilyenre évtizedek óta nem volt példa.

A COVID-19 hatása a szegénységre súlyosan fogja érinteni a gyerekeket, akikre még a rövid idejű éhezés és alultápláltság is veszélyes, ezért a jelentés készítői arra kérik a kormányokat, hogy tegyék lehetővé az iskolai étkeztetést és bővítsék a szociális szolgáltatásokat. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér