86 millióval lehet több szegénységben élő gyerek a koronavírus miatt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A koronavírus következményei miatt 86 millióval nőhet az év végéig a szegénységben élő gyerekek száma a világon az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és a Save The Children gyermekmentő alapítvány közös tanulmánya szerint.

Ezzel az év végére összesen 672 millióra nőhet a szegénységben élő gyerekek száma, ami 15 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az érintett gyerekek csaknem kétharmada a Fekete-Afrikában és Dél-Ázsiában él.

A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslései szerint azonban a koronavírus-járvány leginkább az Európában és Közép-Ázsiában élő gyerekeket taszítja szegénységbe, ugyanis ebben a két térségben 44 százalékos lehet az érintettek számának növekedése, míg Latin-Amerikában és a karibi térségben 22 százalékos.

Henrietta Fore UNICEF-igazgató szerint a világjárvány példátlan szociális-gazdasági válságot okozott, ami a családok anyagi helyzetére is nagy hatással van. Az őket sújtó pénzügyi gondok mértéke és súlyossága akkora, hogy évekkel visszafordíthatja a gyerekszegénység felszámolásában elért haladást, és az alapvető szolgálgatásoktól foszthatja meg a gyerekeket. Összehangolt cselekvés nélkül családok kerülhetnek szegénységbe, a legszegényebb családokra pedig olyan mértékű nélkülözés vár, amilyenre évtizedek óta nem volt példa.

A COVID-19 hatása a szegénységre súlyosan fogja érinteni a gyerekeket, akikre még a rövid idejű éhezés és alultápláltság is veszélyes, ezért a jelentés készítői arra kérik a kormányokat, hogy tegyék lehetővé az iskolai étkeztetést és bővítsék a szociális szolgáltatásokat. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!