A kormány engedélyezte a meccsre járást, lehet menni kertmoziba és szabadtéri színházi előadásokra is, de fesztiválokra nem

járvány
2020 május 28., 04:51

Mostantól nemcsak Szijjártó Péter bukkanhat fel a stadionok lelátóin, a kormány ugyanis rendeletben engedélyezte nézők részvételét szabad téri sporteseményeken. Nagyon kevés ország van, ahol ez lehetséges, mostantól nálunk az.

Így hangzik a szabadtéri rendezvény definicója: az olyan rendezvény, amely teljes időtartamában minden oldalról fallal körülhatárolt, fedett épületen kívül zajlik. Példaként felsorolják a stadiont, uszodát, szabadtéri színpadot és szabadtéri mozikat is.

Szintén sabadtéri rendezvénynek minősül, ha a nézőket az időjárás viszontagságaitól sátorral védik (például cirkuszsátor).

A szöveg így fogalmaz: „e rendelet alkalmazásában rendezvény különösen a sportrendezvény, valamint

  • a) a színházi előadás,
  • b) a mozi,
  • c) a cirkusz,
  • d) a muzeális intézményen kívül rendezett képzőművészeti kiállítás,
  • e) az irodalmi és könyvszakmai rendezvény,
  • f) a közgyűjtemény, közművelődési intézmény, illetve közösségi színtér által szervezett rendezvény [az a)–f) pont a továbbiakban együtt: kulturális rendezvény].

Nem lehet minden széken ülni. A kulturális és sportrendezvények látogatására vonatkozó közös szabályok szerint a nézők – a páholyok kivételével – csak minden negyedik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között három ülőhelyet üresen kell hagyni, és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el, azzal, hogy az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint legalább 1,5 méteres távolságot kell biztosítani. Az eddigi nézőszámok ismeretében ez azért nem hoz egetrengető változást a korábbiakhoz képest.

A szabadtéri rendezvény során a nézők – a nézőtéren kialakított ülőhelyeken kívül – a védőtávolságot kötelesek egymástól megtartani, különösen

  • a) a páholyokban,
  • b) a szabadtéri rendezvény szünetében,
  • c) a szabadtéri rendezvény létesítményének területén, illetve a szabadtéri rendezvény helyszínén található vendéglátó üzletben, valamint
  • d) az olyan szabadtéri rendezvényen, amely nem alakítottak ki ülőhelyeket.

Ugyanakkor zenés, táncos rendezvényeket nem lehet tartani.

A rendelet szerint „függetlenül annak nyilvánosságától, tilos tartózkodni a nem zárt helyen tartott, zenés, táncos rendezvény helyszínén. Ez pedig ez: „Zenés, táncos rendezvény a rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtó rendezvény (például: fesztivál, könnyűzenei koncert, táncház, táncklub, diszkó, rockklub), amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni”.