Koronavírus-számok Magyarországon 03.08.
Elhunytak + 115 Σ 15 988
Kórházban + 479 Σ 7 924
Fertőzöttek + 2 696 Σ 468 713
Tesztek + 23 890 Σ 3 874 513
Oltottak + 21 313 Σ 1 002 714

A kormány engedélyezte a meccsre járást, lehet menni kertmoziba és szabadtéri színházi előadásokra is, de fesztiválokra nem

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Mostantól nemcsak Szijjártó Péter bukkanhat fel a stadionok lelátóin, a kormány ugyanis rendeletben engedélyezte nézők részvételét szabad téri sporteseményeken. Nagyon kevés ország van, ahol ez lehetséges, mostantól nálunk az. 

Így hangzik a szabadtéri rendezvény definicója: az olyan rendezvény, amely teljes időtartamában minden oldalról fallal körülhatárolt, fedett épületen kívül zajlik. Példaként felsorolják a stadiont, uszodát, szabadtéri színpadot és szabadtéri mozikat is. 

Szintén sabadtéri rendezvénynek minősül, ha a nézőket az  időjárás viszontagságaitól sátorral védik (például cirkuszsátor). 

A szöveg így fogalmaz: „e rendelet alkalmazásában rendezvény különösen a sportrendezvény, valamint 

  • a) a színházi előadás, 
  • b) a mozi, 
  • c) a cirkusz, 
  • d) a muzeális intézményen kívül rendezett képzőművészeti kiállítás, 
  • e) az irodalmi és könyvszakmai rendezvény, 
  • f) a közgyűjtemény, közművelődési intézmény, illetve közösségi színtér által szervezett rendezvény [az a)–f) pont a továbbiakban együtt: kulturális rendezvény]. 

Nem lehet minden széken ülni. A kulturális és sportrendezvények látogatására vonatkozó közös szabályok szerint a nézők – a páholyok kivételével – csak minden negyedik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között három ülőhelyet üresen kell hagyni, és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el, azzal, hogy az  egymás mellett és a  különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint legalább 1,5 méteres távolságot kell biztosítani. Az eddigi nézőszámok ismeretében ez azért nem hoz egetrengető változást a korábbiakhoz képest.

A  szabadtéri rendezvény során a  nézők – a  nézőtéren kialakított ülőhelyeken kívül – a  védőtávolságot kötelesek egymástól megtartani, különösen 

  • a) a páholyokban, 
  • b) a szabadtéri rendezvény szünetében, 
  • c) a szabadtéri rendezvény létesítményének területén, illetve a  szabadtéri rendezvény helyszínén található vendéglátó üzletben, valamint 
  • d) az olyan szabadtéri rendezvényen, amely nem alakítottak ki ülőhelyeket.

Ugyanakkor zenés, táncos rendezvényeket nem lehet tartani. 

A rendelet szerint „függetlenül annak nyilvánosságától, tilos tartózkodni a nem zárt helyen tartott, zenés, táncos rendezvény helyszínén. Ez pedig ez: „Zenés, táncos rendezvény a  rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtó rendezvény (például: fesztivál, könnyűzenei koncert, táncház, táncklub, diszkó, rockklub), amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni”.