Egy vallomás szerint magyar gyökerei vannak a Strache ibizai videójában szereplő titkosügynöknek

Magyar gyökerei vannak az „orosz” nőnek, aki 2017-ben egy ibizai villában lépre csalta Heinz-Christian Strachét, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) akkori elnökét, későbbi alkancellárt, valamint Johann Gudenust, a párt későbbi frakcióvezetőjét. 

Legalábbis az osztrák sajtó szerint erről beszélt vallomásában egy férfi, akit bűnrészességgel gyanúsítanak az ügyben. Elmondása szerint a nő valószínűleg Lettországban, Rigában él.

Strache tavaly májusban volt kénytelen lemondani az FPÖ vezető tisztségéről, miután nyilvánosságra került az ibizai videó néven emlegetett felvétel, amelyen Strache és Gudenus egy – magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó – nővel tárgyal arról, hogy olyan médiabirodalmat építhessen ki Ausztriában, mint amilyet Orbán Viktor Magyarországon. 

Strache a nőnek – aki valójában nem orosz vállalkozó, hanem titkosügynök volt – az anyagi támogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért. A botrány nyomán felbomlott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ kormánykoalíciója, és előrehozott választást tartottak, amelyen a néppárt magabiztos győzelmet aratott.

A rendőrség nemrég, április végén megtalálta azt a mikro-memóriakártyát, amelyen a teljes, több mint 12 órás kép- és hangfelvételt tárolták, így a videó alapján újabb képeket készíthettek a nőről. A nő ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. Ha életben van, ő lehet az Ibiza-botrány koronatanúja.

Strache szintén április végén jelentette be, hogy elindul a bécsi polgármesterválasztáson. (via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó