Lemondott Nagy Márton, a Nemzeti Bank alelnöke

gazdaság
2020 május 28., 05:57

„Más fontos vezetői megbízatása miatt” lemondott a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöke, Nagy Márton.

Az MNB közleménye szerint Matolcsy György elnök felkérte Virág Barnabást, a monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatót, hogy átmeneti jelleggel vegye át Nagy helyét.

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az MNB 2016-os üzleti jelentésének és beszámolójának általános vitája alatt az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. október 18-án.
photo_camera Nagy Márton a Magyar Nemzeti Bank alelnökeként az MNB 2016-os üzleti jelentésének és beszámolójának általános vitája alatt az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. október 18-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI / MTVA

A Portfolio cikke szerint Nagy 1998 és 2000 közt az Államadósság Kezelő Központ elemzőjeként dolgozott, majd 2000-2002-ig az ING vezető közgazdászaként tevékenykedett, 2002-ben csatlakozott az MNB-hez. Korábban az Index írt érdekes portrécikket Nagyról, akiről 2017-ben az is kiderült, hogy több millió forintos fizetése mellett 43 millió forintos kedvezményes lakásvásárlási kölcsönt is felvehetett a jegybanktól.

Az MNB közlése szerint a Növekedési Hitelprogram Hajrá és a Növekedési Kötvényprogram vezetését Patai Mihály, a nemzetközi kapcsolatokért, készpénzlogisztikáért, pénzügyi infrastruktúrákért és digitalizációért felelős alelnök veszi át.