Visszahozhatják a korlátozásokat Dél-Koreában, hogy megelőzzenek egy második hullámot

külföld
2020 május 28., 07:27

Dél-Korea talán túl korán örült a koronavírus megfékezésének, ugyanis egyre közelebb kerülnek egy második hullám kialakulásához. Csütörtökön 79 új fertőzöttet jelentettek, amiből 67-en Szöulban kapták el a betegséget. A Koreai Betegségkontroll és Megelőző Központok (KCDC) attól tartanak, hogy egyre nehezebb lesz a kontaktkutatás, és vissza kell vezetniük a távolság tartására vonatkozó korlátozásokat is.

Park Neung Hoo egészségügyi miniszter a felszólította Szöul lakosságát, hogy kerüljék a felesleges összejöveteleket, és arra sürgette a vállalatokat, hogy tegyék lehetővé a beteg munkavállalóknak, hogy otthon maradhassanak.

Park hozzátette, hogy a fertőzési útvonalak egyre változatosabbak. Míg május elején leginkább szórakozóhelyekben terjedt a járvány (több mint 250 fertőzöttet fedeztek fel Szöul egyik bulinegyedében), mostanra már munkahelyeken, iskolákban is felütötte a fejét.

Egy újabb gócpont a főváros közelében, Bucheonban egy forgalmazási cégben alakulhatott ki, ott 4000 embert teszteltek, amiből 69-nél már beigazolódott a fertőzés. A cég nem tett óvintézkedéseket, nem követelte meg a dolgozóktól, hogy távolságot tartsanak és maszkot viseljenek. A dolgozók beszámolója szerint pedig akkor is be kellett járniuk dolgozni, amikor már észlelték a tüneteket magukon.

Az áprilisi enyhítéseknek köszönhetően az oktatási intézmények is újra megnyithattak, de most az iskolák is sorra halasztják el az újranyitást. Már több mint 500 iskola döntött úgy, hogy nem vállalja a kockázatot.

A KCDC igazgatója, Jeong Eun-kyeong szerint az országnak valószínűleg vissza kell térnie az áprilisban enyhített korlátozásokhoz, mert a távolságtartási kötelezettség feloldása sok embert késztetett arra, hogy bárokban, éttermekben gyűljenek össze. (Guardian)