Ha Hadházyékat megbüntetik, a fociszurkolókat miért nem?

politika
2020 május 29., 11:55

A veszélyhelyzeti tilalom ellenére csütörtökön több ezer fociszurkoló gyűlt össze a Deák téren, hogy megemlékezzenek a múlt heti verekedés halálos áldozatairól. A rendőrség ugyan előzetesen azt jelezte, hogy aki gyűlés helyszínén tartózkodik, szabálysértést követ el, ehhez képest a rendőrök egyáltalán nem intézkedtek, sőt úgy viselkedtek, mintha egy engedélyezett demonstráció zajlott volna a város középen, csak biztosították a helyszínt.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Valami miatt egész máshogyan álltak hozzá a rendőrök Hadházy Ákosék dudálós tüntetéseihez. Hatalmas erőkkel vonultak föl, igazoltattak, súlyos, esetenként több százezer forintos pénzbüntetéseket szabtak ki a résztvevőkre. Az elrettentés sikeres volt: Hadházyék jobbnak látták lefújni a folytatást.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Lehet-e akkor most tüntetni vagy nem? Megbüntethet a rendőr, ha a tiltás ellenére részt veszek egy gyűlésen?

Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza szerint a március 16-án kihirdetett kormányrendelet határozza meg, hogy mit lehet tenni a mostani veszélyhelyzetben. Rendezvényen és gyűlés helyszínén tilos tartózkodni. Valamiért ugyanakkor a rendeletet úgy fogalmazták meg, hogy csak a rendezvényen való részvétel szabálysértés.

Vagyis, bár tilos gyűlésen részt venni, de nem szabálysértés, így büntetést sem szabhatnak ki miatta.

De honnan lehet tudni, hogy éppen gyűlés vagy rendezvény zajlik? Ezt nem a rendelet, hanem a gyülekezési törvény határozza meg. A gyűlés közéleti, politikai véleménynyilvánítás. Tehát lényegében valamilyen tüntetés. Rendezvény minden más: buli, keresztelő, esküvő.

A megkülönböztetésnek az az értelme, hogy a gyűlés résztvevői alkotmányosan védett alapjogukkal élnek. Így nem kell például közterületi használati engedélyt kérni, elég csak bejelenteni az eseményt, a rendőrség pedig biztosítja azt, és előzetesen megtiltani csak a gyülekezési törvényben meghatározott, alapos indokkal lehet. Előzetesen sem Hadházyék, sem Toroczkaiék gyűlését nem lehetett volna megtiltani, és a rendőrök csak akkor avatkozhattak volna be, ha a tüntetés elveszíti a
békés jellegét. Formálisan persze ott van a veszélyhelyzet miatt a gyűlésen való részvétel tilalma, de büntetést emiatt elvileg nem szabhatnak ki a rendőrök a résztvevőkre, hiszen a gyülekezésen való részvétel nem került be a szabálysértések közé.

De akkor miért nem ezt alkalmazták Hadházyék esetében?

„Ennek a magyarázatát keresve a jog területéről a politikai spekuláció területére jutunk”

– mondta Hegyi Szabolcs. Hadházyék tiltakozása is gyűlés volt, a résztvevőket a rendőrség nem szankcionálhatta volna. Így aztán hivatkozott a rendőrség a KRESZ és az akkor még hatályba lévő kijárási korlátozások megsértésére is, és súlyos pénzbírságokat szabtak ki. Bíróság fogja eldönteni, hogy a szankciók mennyire voltak törvényesek és arányosak.

Járványügyi szempontból egyébként Hadházyék tüntetése biztonságos volt, a résztvevők a saját autóikban ültek, legfeljebb a rendőr növelte a vírus terjedésének a kockázatát azzal, hogy igazoltatta a résztvevőket, személyes kontaktusba kerülve velük.

A szurkolók viszont meg sem próbálták betartani a biztonságos távolságot egymástól, sokan maszk nélkül, hangosan skandálva vettek részt a megmozduláson. (Komoly tanulmányok igazolták egyébként, hogy az új koronavírus nagyon gyorsan terjedt olyan helyzetekben – húsüzemekben, kóruspróbákon – ahol az emberek egymáshoz közel hangosan beszéltek vagy énekeltek.) A rendőrök felszólíthatták volna őket a járványügyi szabályok betartására, de a gyűlés megszüntetésére ez sem lett volna indok.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Megkérdeztük a rendőrséget, hogy kiszabtak-e büntetéseket a tegnapi megmozdulásokon, ha igen, mennyit és milyen mértékűt, ha nem, akkor miért nem, és akkor a veszélyhelyzet alatt lehet-e tartani a tegnapi hasonló demonstrációt. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

A fociszurkolók demonstrációját megelőző Mi Hazánk-gyűlésről hat embert állítotak elő, de őket azért mert „a gyűlésen résztvevő személyek közbiztonságra különösen veszélyes tárgyakat” (kést, gázspray és köveket) tartottak maguknál. „Helyszíni bírság kiszabására nem került sor" – írta a rendőrség a hvg-nek.

A hatóság arról is tájékoztatott, hogy csütörtök este fél tízkor a Nyugati térről is előállítottak két embert. Mint írták, őket – a korábban meghirdetett rendezvénnyel szoros összefüggésben – csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszakkal gyanúsítják.

Négy férfit bántalmaztak, akik közül az egyik könnyű sérülést szenvedett. A két férfit a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették.

A csütörtöki eseményről szóló videónk

link Forrás

Frissítés, válaszolt a rendőrség a kérdéseinkre.

1. Milyen intézkedéseket tettek a Mi Hazánk Mozgalom megmozdulásán? Szabtak-e ki pénzbüntetést, ha igen, mennyit és milyen mértékben? Ha nem, miért nem?

Tájékoztatjuk, hogy a rendőrség 2020. május 28-án az Országos Roma Önkormányzat épülete (VII., Dohány u. 76.) elé szervezett gyűlés helyszínéről, illetve annak közvetlen közeléből a rendőrség hat főt állított elő bűncselekmény (Btk. 217/B. §-ba ütköző, egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése) elkövetésének gyanúja miatt. A rendőri intézkedés konkrét oka az volt, hogy a gyűlésen résztvevő személyek közbiztonságra különösen veszélyes tárgyakat (kést, gázspray és köveket) tartottak maguknál. A rendőrség a hat előállított személyt gyanúsítottként hallgatta ki, akik szabadlábon védekeznek.

A rendőrség a Dohány utcai helyszínre szervezett gyűléssel összefüggésben 34 személyt jelentett fel szabálysértés elkövetése miatt.

A feljelentett személyek között voltak olyan személyek is, akiket a rendőrség több szabálysértés elkövetése miatt is feljelentett.

Helyszínbírság kiszabására nem került sor.

A feljelentésekre a 46/2020. (III.16.) Korm. rendeletben foglalt magatartási szabályok megsértése, illetve a gyülekezési joggal visszaélés szabálysértése miatt került sor.

2. Milyen intézkedéseket tettek a Deák téren a futballszurkolók által tartott megmozduláson? Szabtak-e ki pénzbüntetést, ha igen, mennyit és milyen mértékben? Ha nem, miért nem?

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az Ön által megjelölt időintervallumban és helyszínen történtekkel kapcsolatban szabálysértési és/vagy büntetőeljárást nem indított, előállítás nem történt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság álláspontja szerint Budapest Belvárosának megjelölt helyszínein a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó megmozdulás nem történt.

3. Önök szerint megfeleltek-e a jogszabályi előírásoknak a megmozdulások?

Tájékoztatjuk, hogy a Dohány utcai rendezvény megtartására vonatkozó bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitányságra nem érkezett. Bejelentés nélkül a gyülekezési hatóságnak tiltó határozat meghozatalára jogi lehetősége nem volt.

A rendőrség a szervezőkkel megtartókkal szemben a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. tv. 189. §-a alapján szabálysértési feljelentést tett, míg a gyűlés helyszínén tartózkodok tekintetében a 46/2020. (III.16.) Korm. rendelet vonatkozó szakasza alapján kezdeményezett szabálysértési eljárást.

Tájékoztatjuk továbbá, hogy a gyűlésen megjelent és bűncselekményt elkövető személyeket a Btk. 217/B. §-a alapján előállítottuk és gyanúsítottként hallgattuk ki.

4. Lehet-e tartani a jövőben hasonló megmozdulásokat?

Jövőbeli meg nem történt dolgokkal, eseményekkel kapcsolatosan jóslásokba nem bocsátkozunk.