Szijjártó: Az űr a határainkon kívülre esik, ezért külügyi kérdés

Továbbra is az a cél, hogy az évtized közepéig kutatóűrhajóst küldjünk a Nemzetközi Űrállomásra, mondta Szijjártó Péter péntek délután az Európai Uniós Űrkutatásért Felelős Miniszterek videókonferenciáján. 

"Felvetődhet a kérdés, hogy miért a külügyminiszter foglalkozik az űrrel kapcsolatos kérdésekkel. Erre a válaszunk az, hogy mivel az űr Magyarország határain kívülre esik, ezért külügyi kérdés,"

mondta Szijjártó.

A Facebook-oldalára feltöltött videó szerint Szijjártó megemlékezett Farkas Bertalan 40 évvel ezelőtti utazására, majd elújságolta, hogy az egykori űrhajós jelenleg a külügyminisztérium speciális tanácsadója. Hozzátette:

az "űrrel kapcsolatos kérdések nagyon közel állnak a szívünkhöz."

Hogy mennyire, jó példa a kormány csütörtöki döntése, ami 2,4 milliárdot vont el a koronavírus-járvány miatti válsághelyzet ellensúlyozására létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból, hogy az űrtevékenység támogatására adja.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér