Az izraeli rendőrség lelőtt egy értelmi fogyatékos palesztin férfit

külföld
2020 május 30., 09:04

Az izraeli rendőrség szombaton közölte, hogy Jeruzsálem óvárosában lelőtt egy palesztint, aki egy fegyvernek látszó tárgyat hordott magánál. A rendőrség hozzátette: a férfi egy pisztolynak látszó tárgyat tartott magánál, és elfutott, mikor felszólították, hogy álljon meg. A rendőrök üldözőbe vették, és tüzet nyitottak rá. Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő elmondta, hogy nem találtak fegyvert a környéken.

Egy rokona szerint a 32 éves Ijád Halak volt az áldozat. Halak értelmi fogyatékos volt, és éppen egy különleges bánásmódot igénylő emberek számára alapított iskolába tartott.

Egy nappal korábban izraeli katonák lelőttek egy palesztint a megszállt Ciszjordániában, mert állítólag el akarta ütni őket az autójával. Az incidensekben egyetlen izraeli sem sérült meg.

Az elmúlt hetekben fokozódott a feszültség az izraeliek és a palesztinok között, mert az izraeli kormány azt tervezi, hogy annektálja az 1967-ben megszállt Ciszjordániában található zsidó telepeket. A lépést Donald Trump amerikai elnök sokak szerint részrehajló béketerve is támogatja. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a hét elején megerősítette, hogy a bírálatok ellenére a közelgő hónapokban sok kerül a szóban forgó területek bekebelezésére. A palesztin vezetés válaszul bejelentette, hogy haladéktalanul felmondja az Izraellel és Washingtonnal kötött megállapodásokat.

Az amerikai béketerv értelmében Ciszjordánia 70 százaléka a palesztinok felügyelete alatt állna, de megmaradnának a több százezres zsidó telepek. Emellett a palesztinok nem ellenőrizhetnék saját határaikat, Jeruzsálem pedig Izrael oszthatatlan fővárosa lenne.

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet. A palesztinok a megszállt területeken hoznák létre saját államukat Kelet-Jeruzsálem központtal. (MTI, Times of Israel)