Merkel nem tervez személyesen megjelenni a washingtoni G7-csúcson

külföld
2020 május 30., 10:13

Angela Merkel német kancellár a járványhelyzet miatt nem vesz részt személyesen a világ ipari nagyhatalmait tömörítő G7-ek júniusban tartandó amerikai csúcstalálkozóján - tájékoztatott Steffen Seibert német kormányszóvivő szombaton.

Seibert elmondta, hogy a kancellár köszöni Donald Trump amerikai elnök meghívását a G7-ek júniusi washingtoni csúcstalálkozójára, de a jelenlegi járványügyi helyzetre tekintettel nem tudja megígérni, hogy személyesen is jelen lesz az összejövetelen.

Trump előző héten jelezte: fontolgatja, hogy nem virtuálisan rendezi meg a csúcsértekezletet, hanem személyesen látja vendégül az állam- és kormányfőket a marylandi Camp Davidben. Az amerikai elnök szerint ez a normalizálódás jele lehetne.

A csúcsértekezletet a marylandi Camp Davidben található amerikai elnöki rezidencián rendezték volna meg június 10. és 12. között, ám márciusban a washingtoni kormány úgy döntött, hogy lemondja az eseményt, és inkább videokonferenciát tart helyette.

Az amerikai elnök eredetileg a floridai Mar-a-Lago nevű golfklubjában akarta megtartani a G7-ek találkozóját. Az őt érő bírálatok hatására azonban úgy döntött, hogy a tanácskozásnak inkább a Camp David-i hétvégi elnöki rezidencia adjon otthont.

Trump a koronavírus-járvány kezdete óta igyekszik eloszlatni az aggodalmakat, és a gazdaság mielőbbi újranyitását szorgalmazza. Ugyanakkor az Egyesült Államokban nagy pusztítást vitt véghez a vírus: a fertőzöttek száma 1 747 087, míg a halottaké 102 836 a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. Emellett szigorú utazási korlátozások vannak érvényben az USA és Európa között.

A legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7-ek munkájában az Egyesült Államok mellett Kanada, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország és Japán vesz részt. (MTI)