Párizsban utcákat is lezárnak, hogy több hely jusson a kerthelyiségeknek

Nyitott bárrá válhat keddtől Párizs, ahol a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések újabb enyhítésének keretében 11 hét után megnyithatnak a vendéglátóhelyeknek, de egyelőre csak a teraszokon fogadhatnak vendégeket. 

A fővárosi önkormányzat döntése nyomán azonban azok szinte valamennyi közterületet, a járdákat és a forgalom elől lezárt úttesteket is elfoglalhatják. „A járdákat nyugodtan, ha van hely és a parkolóhelyeket is” - mondta Anne Hidalgo főpolgármester a Le Parisiennek.

„Lesznek hétvégék, amikor lezárjuk a forgalom elől az utcákat azért, hogy a bároknak és az éttermeknek több hely jusson.” 

Újranyitásra készülődveFotó: Julie Limont/Hans Lucas via AFP

Az intézkedés része a fővárosi önkormányzat bárokat és éttermeket támogató programjának, amely márciustól szeptemberig tart. A vendéglátóhelyeknek a támogatásért cserébe tiszteletben kell tartaniuk egy tízpontos chartát, amelyben az egészségügyi és környezetvédelmi előírások mellett az is szerepel, hogy a kiterjesztett teraszokat este 10-kor be kell zárni a lakók nyugalma érdekében. A városháza csaknem húsz utcát zár le a nyáron a gépkocsiforgalom elől a teraszok kiterjesztésére. 

A kormány csütörtökön jelentette be, hogy a vendéglátóhelyek szigorú előírások mellett kedden megnyithatnak az egész országban, de a vírus által leginkább veszélyeztetett fővárosi régióban egyelőre csak a teraszokon fogadhatnak vendégeket. Az éttermekben, kávéházakban és a bárokban az ott dolgozóknak kötelező lesz a maszkviselés, a vendégeknek pedig el kell takarniuk az arcukat érkezésekor és távozáskor, valamint ha felállnak az asztaltól. Egy asztalnál legfeljebb tíz ember foglalhat helyet, legalább egy méteres távolságot kell tartani az asztalok között, a bárokban tilos lesz állva fogyasztani. 

A vendéglátóipart sújtották valószínűleg a leginkább a koronavírus-járvány miatti korlátozások - ismerte el vasárnap Bruno Le Maire gazdasági miniszter, és jó hírnek nevezte a keddi nyitást. „Hatalmas a várakozás, mindannyian szeretnénk újra lélegezni és élni.”

Több ezer székkel tiltakoztak Párizsban a kávézók zárva tartása ellen május végén PárizsbanFotó: FRANCOIS GUILLOT/AFP

Néhány vendéglátóhely már a hétvégén megnyitotta a teraszait Párizsban, de azokat a rendőrség azonnal felszámolta és négy kávéházat meg is büntettek. A nyári melegben a párizsiak megrohamozták a Szajna partjait és a szombaton megnyitott parkokat, ahol kevesen viseltek maszkot, az ugyanis a kormány által csak ajánlott, de nem kötelező a közterületeken. 

Keddtől egyébként a tengerpartok is megnyithatnak és megszűnik az a korlátozás, amely alapján a franciák a lakóhelyüknek csak a 100 kilométeres körzetében mozoghatnak, miután a járvány nem kapott új erőre az általános karantén május 11-i feloldása óta. Jean-Baptiste Djebbari közlekedési államtitkár vasárnap azt is bejelentette, hogy a vasúti közlekedés június közepén teljesen helyreáll és a vonatokon minden ülőhelyet el lehet majd foglalni, azonban a tömegközlekedési eszközökre a csúcsforgalmi időkben június 22-ig továbbra is csak munkáltatói igazolással lehet felszállni. 

Társas távolságtartás a Szajna-parton szombatonFotó: BERTRAND GUAY/AFP

A korlátozások fokozatos feloldása nem jelenti azt, hogy a vírus teljesen eltűnt Franciaországból, amely a járvány egyik fő európai gócpontja, de a terjedése jelentősen lelassult. A koronavírus-fertőzés miatt majdnem 29 ezren vesztették életüket, de a halottak száma az elmúlt egy héten napi száz alá csökkent. A kórházakban szombat este még 14 ezer fertőzöttet ápoltak, lélegeztetőgépen 1325-en voltak, ami 36-tal kevesebb, mint 24 órával ezelőtt és ötöde az április 9-i tetőzéskor kórházban ápolt 7200 súlyos betegnek. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.