Trump terrorista szervezetnek nyilvánítja az Antifát

Több 444 videó?
Szeretném

Miközben lángokba borulnak az amerikai nagyvárosok utcái a George Floyd halála miatti tüntetések és zavargások miatt, Donald Trump twittert ragadott, és bejelentette:

„Az Egyesült Államok terrorista szervezetnek fogja nyilvánítani az Antifát.”

Az elmúlt napokban vezető politikusok próbálták az egyre kaotikusabb közállapotok felelőseit kijelölni, különböző szélsőséges csoportokat megjelölve mint az erőszak forrásait. Marco Rubio, a hírszerzési bizottság republikánus vezetője szerint például egy lazán szerveződő szélsőjobboldali csoportosulás, az új polgárháború kirobbantását tervező Boogaloo, illetve a szélsőbaloldaliként számon tartott, szintén lazán szerveződő Antifa áll az utcai zavargások mögött. Azt persze sem ő, sem más politikusok nem tudták bizonyítani, hogy a számtalan városban hol békésén tiltakozó, hol boltokat fosztogató tömegek szervezetten teszik, amit tesznek, és elég nyilvánvaló, hogy valós problémák, egyéni felháborodások is mozgatják az eseményeket.

Trump azonban nem a bonyolult értelmezések embere, inkább rámutatott az Antifára, ami már régóta a konzervatívok egyik fő célpontja, mivel sokszor polgári engedetlenséget, máskor viszont tényleg egyértelműen törvénytelen erőszakot alkalmazva lépnek fel az általuk szélsőjobboldalinak tartott csoportok rendezvényei vagy éppen a hatóságok ellen. 

Amikor tavaly két szenátor próbálta terrorista szervezetnek minősíteni őket, a Washington Post összeszedte, mi ezzel a probléma. Leginkább az, hogy az Antifa nem igazi szervezet, egymástól ideológiailag és habitusban látványosan különböző csoportok, hálózatok és magánemberek csatlakoznak az akcióikhoz. 

Kis túlzással olyan ez, mintha a szélsőjobboldali aktivistákat nyilvánítanák kollektíve terroristáknak.

Amivel amúgy pont az antifák egy része biztosan egyetértene:

Tavalyi antifa tüntetés Portlandben: A fehér felsőbbrendűség terrorizmusFotó: STEPHANIE KEITH/AFP

Jogvédők szerint azonban komoly veszélyeket rejt magában, ha ilyen nehezen meghatározható csoportokat nevezünk ki terroristáknak, könnyen visszaélésekhez, a szabadságjogok korlátozásához vezethet. Ha valaki például elmegy - tegyük fel, békésen - a nácik ellen tüntetni, az könnyen terrorgyanúba keveredhet, ami már jogalapot biztosít az FBI-nak, hogy megfigyelje őt és környezetét.

A Rágalmazás-ellenes Liga elítélte az Antifa erőszakos módszereit, de felhívta a figyelmet, hogy a már elvi szinten is gyűlölködő szélsőjobboldali csoportok ugyanolyan erőszakosan lépnek fel, és az elmúlt évtizedben több száz ember halálát okozták, míg az Antifa egyet sem. (NBC, WaPo)