Trump terrorista szervezetnek nyilvánítja az Antifát

külföld
2020 május 31., 19:06

Miközben lángokba borulnak az amerikai nagyvárosok utcái a George Floyd halála miatti tüntetések és zavargások miatt, Donald Trump twittert ragadott, és bejelentette:

„Az Egyesült Államok terrorista szervezetnek fogja nyilvánítani az Antifát.”

link Forrás

Az elmúlt napokban vezető politikusok próbálták az egyre kaotikusabb közállapotok felelőseit kijelölni, különböző szélsőséges csoportokat megjelölve mint az erőszak forrásait. Marco Rubio, a hírszerzési bizottság republikánus vezetője szerint például egy lazán szerveződő szélsőjobboldali csoportosulás, az új polgárháború kirobbantását tervező Boogaloo, illetve a szélsőbaloldaliként számon tartott, szintén lazán szerveződő Antifa áll az utcai zavargások mögött. Azt persze sem ő, sem más politikusok nem tudták bizonyítani, hogy a számtalan városban hol békésén tiltakozó, hol boltokat fosztogató tömegek szervezetten teszik, amit tesznek, és elég nyilvánvaló, hogy valós problémák, egyéni felháborodások is mozgatják az eseményeket.

Trump azonban nem a bonyolult értelmezések embere, inkább rámutatott az Antifára, ami már régóta a konzervatívok egyik fő célpontja, mivel sokszor polgári engedetlenséget, máskor viszont tényleg egyértelműen törvénytelen erőszakot alkalmazva lépnek fel az általuk szélsőjobboldalinak tartott csoportok rendezvényei vagy éppen a hatóságok ellen.

Amikor tavaly két szenátor próbálta terrorista szervezetnek minősíteni őket, a Washington Post összeszedte, mi ezzel a probléma. Leginkább az, hogy az Antifa nem igazi szervezet, egymástól ideológiailag és habitusban látványosan különböző csoportok, hálózatok és magánemberek csatlakoznak az akcióikhoz.

Kis túlzással olyan ez, mintha a szélsőjobboldali aktivistákat nyilvánítanák kollektíve terroristáknak.

Amivel amúgy pont az antifák egy része biztosan egyetértene:

Tavalyi antifa tüntetés Portlandben: A fehér felsőbbrendűség terrorizmus
photo_camera Tavalyi antifa tüntetés Portlandben: A fehér felsőbbrendűség terrorizmus Fotó: STEPHANIE KEITH/AFP

Jogvédők szerint azonban komoly veszélyeket rejt magában, ha ilyen nehezen meghatározható csoportokat nevezünk ki terroristáknak, könnyen visszaélésekhez, a szabadságjogok korlátozásához vezethet. Ha valaki például elmegy - tegyük fel, békésen - a nácik ellen tüntetni, az könnyen terrorgyanúba keveredhet, ami már jogalapot biztosít az FBI-nak, hogy megfigyelje őt és környezetét.

A Rágalmazás-ellenes Liga elítélte az Antifa erőszakos módszereit, de felhívta a figyelmet, hogy a már elvi szinten is gyűlölködő szélsőjobboldali csoportok ugyanolyan erőszakosan lépnek fel, és az elmúlt évtizedben több száz ember halálát okozták, míg az Antifa egyet sem. (NBC, WaPo)