Újságírókat is megtámadtak az amerikai tüntetéseken

Az Egyesült Államokban több nagyvárosban is zavargások törtek ki, miután Minneapolisban egy rendőri intézkedés közben, feltehetően rendőri túlkapás következtében meghalt a fekete bőrű George Floyd. Többfelé is kijárási tilalmat vezettek be, amit szombaton már szokatlan szigorral ellenőriztek a rendőrök, a közösségi médiában terjedő videók alapján az sem volt példa nélküli, hogy olyan emberekre lőttek festékgránátot, akik a saját verandájukról követték az utcai eseményeket.

Ezzel párhuzamosan a sajtóra is lecsaptak, pénteken például élő adásban bilincseltek meg egy riportert, szombaton pedig több nagyvárosban is újságírókra nyitottak tüzet a rendőrök tömegoszlatásra használt fegyverekkel. Minneapolsban egy szabadúszó fotósként is dolgozó aktivistának, a 37 éves Linda Tiradónak kilőtték a szemét - írja a New York Times.

Fotó: Linda Tirado

A Kentucky állambeli Louisville-ben egy tévériporterre élő adásban kezdett lőni egy rendőr gumilövedékkel.

A washingtoni Fehér Ház közelében nem rendőrök, hanem tüntetők támadtak rá a hagyományosan Trump elnökkel szimpatizáló Fox News tudósítójára, elvették a mikrofonját, és azzal ütötték.

Atlantában a tüntetőn betörtek a CNN helyi központjába, és megrongálták az épületet.

Szintén Minneapolisban gumilövedékkel találták el a rendőrök a Reuters operatőrét is.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó