A család kérésére készült vizsgálat cáfolja a hivatalos boncolási jegyzőkönyvet: George Floyd megfulladt

külföld
2020 június 01., 20:06
Geroge Floyd-emlékhely Minneapolisban, a végzetes rendőri intézkedés helyszínén.
photo_camera Geroge Floyd-emlékhely Minneapolisban, a végzetes rendőri intézkedés helyszínén. Fotó: Stephen Maturen/AFP

A család kérésére a hivatalos boncolás után újabb vizsgálatot végeztek a 46 éves George Floyd holttestén. Ennek eredménye szerint a férfi a durva rendőri intézkedés miatt halt meg. Floyd halála illetve az erről nyilvánosságra került videók nyomán országos zavargások törtek ki az Egyesült Államokban.

Floydot május 25-én este Minneapolisban igazoltatta egy rendőrjárőr, majd megbilincselték, a földre esett, és lefogták, az egyik rendőrtiszt több mint nyolc percig térdelt a nyakán. A férfi a helyszínen meghalt. Floyd családja nem fogadta el a hivatalos boncolási jegyzőkönyvet, és újabb szakértőt kért fel. Az eredményt a család ügyvédje, Ben Crump ismertette hétfőn délután.

Az újabb boncolási jegyzőkönyv szerint a férfi halálát fulladás okozta, amelyet a hosszú percekig – a rendőrségi jelentés szerint 8-9 percig – a nyakán térdelő rendőr idézett elő. A halál körülbelül az ötödik percben állt be – olvasható az újabb jelentésben. A boncolást két orvos, Michael Baden és Allecia Wilson végezte. Baden az az orvos, aki a New Yorkban 2014-ben, szintén rendőri erőszak következtében meghalt afroamerikai Eric Garner holttestét vizsgálta. A múlt héten nyilvánosságra hozott hivatalos halottkémi jelentésben az állt, hogy a holttest „nem mutatott olyan fizikai bizonyítékot, amely alátámasztaná a trauma miatti fulladás vagy fojtogatás diagnosztizálását”. A rendőrség által kiadott dokumentum azt állapította meg, hogy Floyd halálához „hozzájárulhatott korábbi egészségi állapota, beleértve a koszorúér-betegségét és a magas vérnyomást”.

A Floyd ellen brutálisan intézkedő négy rendőrt másnap elbocsátották, Derek Chauvint, aki az áldozat nyakán térdelt, tehát közvetlenül a halálát okozhatta, három nap elteltével letartóztatták, és gyilkosság gyanúja miatt vádat emeltek ellene. Azóta kiderült az is, hogy a rendőrnek már korábban is voltak túlkapásai, de eddig mégsem indítottak eljárást ellene. Az akkori ügyész, aki elmulasztotta a vizsgálat elrendelését a brutális rendőrrel szemben Amy Klobuchar volt, aki jelenleg demokrata párti szenátor Washingtonban, és versenyben volt a Demokrata Párt elnökjelöltségéért is. (MTI)