A New York Times pillanatról pillanatra rekonstruálta, hogyan ölték meg a rendőrök George Floydot

külföld
2020 június 01., 11:03

Biztonsági kamerák, mobiltelefonos felvételek, a rendőrségi telefonbeszélgetések és a hivatalos hatósági dokumentumok segítségével a New York Times összerakta, hogyan nézett ki pontosan a rendőri intézkedés hétfő este Minneapolisban, ami George Floyd halálával végződött.

link Forrás

Összesen 17 perc telt aközött, hogy az első rendőrautó a helyszínre érkezett, és hogy Floyd öntudatlanul fekszik a földön.

A 46 éves Floyd hétfő este az autójában ült társaival együtt. A szemben lévő bolt két munkatársa odament az autóhoz. A boltosok szerint Floyd egy hamis 20 dolláros bankjeggyel fizetett náluk néhány perccel korábban, amikor cigarettát vett. Azt akarták, hogy a férfi adja vissza az árut. Floyd ezt nem tette meg. A boltosok négy perccel később kihívták a rendőrséget, és azt mondták, a férfi részeg, és nem ura önmagának.

Nem sokkal később megérkezett az első rendőrautó, benne Thomas Lane és J. Alexander Kueng rendőrök, Lane megy oda Floydhoz, és egyelőre nem világos okból a fegyverét is előveszi, majd felszólítja, hogy szálljon ki az autóból. A két járőr megbilincseli Floydot, mindezt a mögöttük lévő autó utasai videóra vették. Ezután a biztonsági kamerák felvételein látszik, ahogy arrébb viszik Floydot, aki nem áll ellen erőszakosan. A férfit letartóztatják, majd átviszik a rendőrautóhoz. A megbilincselt Floyd a földre esik, a hivatalos iratok szerint azt mondta, nem akar beszállni a rendőrautóba, mert klausztrofóbiás. Miközben be akarják rakni az autóba, megérkezik egy újabb rendőrautó, ebben ült Derek Chauvin és Tou Thao rendőrök. Floyd bekerült a hátsó ülésre, de Chauvin kihúzza a másik oldalról, nem tudjuk, miért. Floyd ekkor került a földre, arccal lefelé fekszik a betonon. Hárman rendőr is rajta van, az első két rendőr a felsőtestét és a lábait nyomja le, Derek Chauvin pedig a nyakán térdel.

Többen filmezni kezdenek, Floyd pedig azt kiabálja, nem kap levegőt. A rendőrök a New York Times összeállítása szerint betelefonálnak orvosi segítséget kérni, de először még nem vészhelyzeti sürgősséggel. Azt mondják, Floyd szája megsérült, vérzik. Percekkel később már vészhelyzeti fokozatú segítséget kérnek.

Azután, hogy orvosi segítséget hívtak, Derek Chauvin még mindig a térdével nyomja le Floyd fejét. Floyd azt mondja, nem kap levegőt, és kéri, hogy a rendőr vegye le a nyakát a térdéről. A rendőrök azt kiabálják neki, hogy szálljon be az autóba, Floyd azt mondja, hogy beszállna, de nem tud mozogni. Chauvin továbbra is nyomja a nyakát a térdével.

Floyd kevesebb, mint öt perc alatt 16-szor mondta el, hogy nem kap levegőt.

Chauvin egy pillanatra sem vette a térdét Floyd nyakáról, még akkor sem, amikor már nem volt eszméleténél.

A nyakra térdelést a legtöbb rendőrség szabályzata tiltja, a minneapolisi rendőrség szerint csak akkor lehet alkalmazni, ha valaki aktívan ellenáll. Lane rendőr kétszer is megkérdezte, nem kellene-e az oldalára fordítani, Chauvin nemet mondott.

Amikor végül megérkezik a mentő, Chauvin még mindig Floyd nyakán térdel, csak akkor engedi el, amikor a mentősök szólnak neki. Összesen 8 perc 46 másodpercig térdelt Floyd nyakán.

Ahogy a New York Times megjegyzi, több kulcspillanat nincs meg, például, hogy miért esett össze Floyd, vagy hogy miért teperték le a rendőrautó mellett. A jelentés szerint Floydnak szívbetegsége is volt. A négy rendőrt kirúgták, Derek Chauvint pénteken letartóztatták emberölés vádjával. Az eset óta zavargások zajlanak az Egyesült Államok legtöbb nagyvárosában.