Afroamerikai polgármesterek sürgetik az erőszak befejezését a George Floyd halála miatt indult tüntetéshullámban

külföld
2020 június 01., 03:52

Három afroamerikai polgármester: Atlanta, Washington és a minnesotai St. Paul polgármestere sürgette televíziós nyilatkozatban az erőszak befejezését vasárnap, a 46 éves fekete George Floyd május 25-i halála miatt kitört, és egyre erőszakosabbá váló országos tüntetéshullámra reagálva.

„Amikor ilyen erőszakhullám önti el Amerikát, mint amilyet most látunk, akkor még azt is szem elől tévesztjük, hogy valójában miről is van szó” - fogalmazott Atlanta polgármestere, Keisha Lance Bottoms. A demokrata párti politikus hangsúlyozta: az amerikai történelem azt bizonyítja, hogy csakis a békés tüntetések hoznak változást.

„De ezeket a békés megmozdulásokat meg kell szervezni és célt kell adni nekik„

- tette hozzá.

Panaszolta, hogy az országon végigsöprő tüntetéshullám során csak Floyd haláláról van szó, miközben az Egyesült Államokban az elmúlt hetekben másutt is erőszak áldozatául estek afroamerikaiak. Ahmaud Arbery és Breonna Taylor esetét idézte fel. A békésen kocogó Arberyt egy georgiai kisvárosban lőtte agyon két fehér férfi, mert azt hitték róla, hogy tolvaj. A huszonéves Breonna Taylor a kentuckyi Louisville-ben a lakására házkutatásra kiszálló rendőröktől szenvedett el végzetes lövést, miután a fiatal nő barátja a rendőrökre kezdett lövöldözni.

„A probléma lényege, hogy fegyvertelen feketéket ölnek meg Amerikában”

- fogalmazott Bottoms.

A minnesotai St. Paul város polgármestere, Melvin Carter szintén a CNN televíziónak adott interjúban úgy fogalmazott: az afroamerikaiak dühe „előrelátható volt, érthető és jogos”, de „sajnos pusztító és elfogadhatatlan módon fejezik ki”.

Muriel Bowser, a szövetségi főváros, Washington polgármestere az NBC televízióban arról beszélt: a városvezetés „nagyon egyértelmű üzenetet küldött a tüntetőknek, azt, hogy joguk van az alkotmányban biztosított jogaik gyakorlásához, de nincs joguk ahhoz, hogy tönkretegyék a városunkat”. Bowser elmondta, hogy „őrjítő pusztítás és rendzavarás” volt a városban, de a rendfenntartó erők teljes vértezetben próbálják biztosítani a nyugalmat.

Vasárnap írtunk róla, hogy már kisebb városokban is rendőrökre támadtak a George Floyd halála miatt tüntetők, az AP összesítése szerint szombat estig 17 nagyvárosban összesen több mint 1400 embert tartóztattak le. Már 15 állam kormánya kérte a szövetségi Nemzeti Gárda bevetését a rend helyreállítására. Több államban kijárási tilalommal próbálják megakadályozni, hogy tömegek az utcára menjenek. (MTI, Politico)