Agyonlőttek egy tiltakozót a kentucky-i Louisville-ben

külföld
2020 június 01., 13:57

Agyonlőttek egy embert a kentucky-i Louisville-ben a rendőrök és a helyi Nemzeti Gárda alakulatai, akik a hivatalos tájékoztatás szerint "viszonozták a tüzet", miközben egy nagyobb csoportosulást oszlattak. Steve Conrad, a város rendőrvőnöke szerint valamivel éjfél után, negyed egy körül lőttek rá hétfő hajnalban a rendőreire és a gárdistákra.

Rendőrök és tüntetők feszülnek egymásnak a kentucky-i Louisville-ben május 30-án, Június 1-re virradóra egy oszlatás során állítólag rálőttek a rendőrökre és a nemzeti gárdistákra, akik viszonozták a tüzet, egy embert agyonlőttek.
photo_camera Rendőrök és tüntetők feszülnek egymásnak a kentucky-i Louisville-ben május 30-án, Június 1-re virradóra egy oszlatás során állítólag rálőttek a rendőrökre és a nemzeti gárdistákra, akik viszonozták a tüzet, egy embert agyonlőttek. Fotó: Brett Carlsen/AFP

"A rendőrök és a katonák elkezdték oszlatni a parkolóban összegyűlt tömeget, és egy ponton rájuk lőttek. A rendőrök és a nemzeti gárda katonái is viszonozták a tüzet, egy ember életét vesztette" - közölte Conrad, aki azt nem pontosította, hogy ki adta le a halálos lövést, és a hatóságok az áldozat személyazonosságát se hozták nyilvánosságra.

Hétfő reggel az állam kormányzója, Andy Beshear is csak annyit közölt, hogy a louisville-i rendőrök és a nemzeti gárdisták "viszonozták a tüzet", és ez "eredményezett halált". Egyben bejelentette, hogy az állami rendőrséget kérte fel az eset független kivizsgálására.

Hogy pontosan mi történt, arról a hatóságok ezidáig nem számoltak be. A louisville-i rendőrség az NBC helyi stúdiójának megkeresésére csak annyit közölt, hogy "több látókörbe került személyt" is megintrejúvoltak, és begyűjtik a helyszínen készült felvételeket.

Louisville-ben a hétvégén komoly tiltakozások voltak, amiket csak részben váltott ki George Floyd halála. A városban saját halottjukat is gyászolják, Breonna Taylort, a 26 éves mentős ápolót, akit saját otthonában lőtt agyon a városi rendőrség kábítószerosztályának három nyomozója egy rajtaütésszerű házkutatás során egy olyan ügyben, amelyben a vádlottat a házkutatás előtt már elfogták. Taylor lakásán semmilyen kábítószert nem találtak. Az ún. kopogás nélküli házkutatás során - ez pontosan azt jelenti, amit gondolnak, vagyis jelen esetben három civil ruhás, felfegyverkezett ember egyszerűen berontott Taylor otthonába -, melynek célpontja amúgy Taylor exbarátja lett volna. (Via NBC News)