Agyonlőttek egy tiltakozót a kentucky-i Louisville-ben

Agyonlőttek egy embert a kentucky-i Louisville-ben a rendőrök és a helyi Nemzeti Gárda alakulatai, akik a hivatalos tájékoztatás szerint "viszonozták a tüzet", miközben egy nagyobb csoportosulást oszlattak. Steve Conrad, a város rendőrvőnöke szerint valamivel éjfél után, negyed egy körül lőttek rá hétfő hajnalban a rendőreire és a gárdistákra.

Rendőrök és tüntetők feszülnek egymásnak a kentucky-i Louisville-ben május 30-án, Június 1-re virradóra egy oszlatás során állítólag rálőttek a rendőrökre és a nemzeti gárdistákra, akik viszonozták a tüzet, egy embert agyonlőttek.Fotó: Brett Carlsen/AFP

"A rendőrök és a katonák elkezdték oszlatni a parkolóban összegyűlt tömeget, és egy ponton rájuk lőttek. A rendőrök és a nemzeti gárda katonái is viszonozták a tüzet, egy ember életét vesztette" - közölte Conrad, aki azt nem pontosította, hogy ki adta le a halálos lövést, és a hatóságok az áldozat személyazonosságát se hozták nyilvánosságra.

Hétfő reggel az állam kormányzója, Andy Beshear is csak annyit közölt, hogy a louisville-i rendőrök és a nemzeti gárdisták "viszonozták a tüzet", és ez "eredményezett halált". Egyben bejelentette, hogy az állami rendőrséget kérte fel az eset független kivizsgálására.

Hogy pontosan mi történt, arról a hatóságok ezidáig nem számoltak be. A louisville-i rendőrség az NBC helyi stúdiójának megkeresésére csak annyit közölt, hogy "több látókörbe került személyt" is megintrejúvoltak, és begyűjtik a helyszínen készült felvételeket.

Louisville-ben a hétvégén komoly tiltakozások voltak, amiket csak részben váltott ki George Floyd halála. A városban saját halottjukat is gyászolják, Breonna Taylort, a 26 éves mentős ápolót, akit saját otthonában lőtt agyon a városi rendőrség kábítószerosztályának három nyomozója egy rajtaütésszerű házkutatás során egy olyan ügyben, amelyben a vádlottat a házkutatás előtt már elfogták. Taylor lakásán semmilyen kábítószert nem találtak. Az ún. kopogás nélküli házkutatás során - ez pontosan azt jelenti, amit gondolnak, vagyis jelen esetben három civil ruhás, felfegyverkezett ember egyszerűen berontott Taylor otthonába -, melynek célpontja amúgy Taylor exbarátja lett volna. (Via NBC News)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér