Az amerikai igazságügyi miniszter szövetségi karhatalmat vetne be a tüntetők ellen

külföld
2020 június 01., 15:53

A jelek szerint Donald Trump végül a keménykedés mellett döntött az elmúlt napokban elfajult amerikai helyzet megoldásában, legalábbis erre utal, hogy a Washington Post értesülései szerint igazságügyminisztere, William Barr arra utasította a szövetségi büntetésvégrehajtást, hogy Miamiba és Washingtonba is küldjenek oszlatóbrigádokat. Vagyis szövetségi hatóságokat vetne be rendfenntartásra, ami, ha nem is példa nélküli, de rendkívül ritka alkalom - hirtelenjéből az jut eszembe, amikor Kennedy elnök 1963-ban a szövetségi parancsnoklás alá rendelte az alabamai nemzeti gárdát, hogy kierőszakolja az egyetemek deszegregálását előíró törvény betartását.

Bar emellett a minisztériuma felügyelete alá tartozó FBI-t is arra utasította, hogy területi irodáik alakítsanak ki irányítási központokat a zavargások helyszínén, és vizsgálják ki, hogy az őrizetbe vettek nem sértettek-e szövetségi törvényeket. A Post szerint arra készülhetnek, hogy a más államból érkező tüntetők ellen szövetségi eljárást indítsanak.

Mindeközben Donald Trump, aki a péntek estét a Fehér Ház öt szintnyi mélységben levő bunkerében töltötte, miközben a rezidenciája környékén tüntetők csaptak össze az elnöki testőrséggel is, a tagállamok kormányzóival konferenciatelefonált. Gyengének nevezte és arra szólította őket, hogy "uralják le" a tiltakozókat.