Két hónap kényszerjózanság után megrohanták az italboltokat a dél-afrikaiak

Két hónap után feloldották az alkoholtilalmat Dél-Afrikában. A tilalmat a koronavírusjárvány miatt rendelték el, nem kis részben azért, hogy tehermentesítsék az egészségügyet az erőszakos részegek áldozataitól. Dél-Afrikában a BBC beszámolója szerint komoly problémát jelent az alkohol miatti erőszak, és a tilalom két hónapjában az orvosok és rendőrök beszámolója szerint drámai mértékben csökkent a baleseti sebészetek terheltsége - jellemzően ezek fogadják a részeg erőszak áldozatait.

Az ország alkoholtermelői ugyanakkor már nagyon panaszkodtak, hogy a tilalom a létüket fenyegeti, ezért a világviszonylatban is rendkívül szigorú járványügyi korlátozások feloldásának részeként június 1-től péntek kivételével hétköznap 9-17 óra között újra engedélyezték az alkohol árusítását. A hatóságok ugyanakkor jelezték, hogy a megvásárolt italt csak otthon szabad fogyasztani. Egyben kérték azt is, hogy senmi se rohanja meg a boltokat, inkább a hét napjaira eloszlatva intézze beszerzését, nehogy tömeg alakuljon ki.

Ez utóbbi figyelmeztetésüket nem igazán fogadták meg a kiszomjazott polgárok, aktuálisan a legnépszerűbb italboltlánc, a Tops neve trendel legjobban a twitter dél-afrikai szegmenségben, ahol ilyen felvételeket osztanak meg egymással a lelkes részegesek:

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.