Két hónap kényszerjózanság után megrohanták az italboltokat a dél-afrikaiak

külföld
2020 június 01., 17:06

Két hónap után feloldották az alkoholtilalmat Dél-Afrikában. A tilalmat a koronavírusjárvány miatt rendelték el, nem kis részben azért, hogy tehermentesítsék az egészségügyet az erőszakos részegek áldozataitól. Dél-Afrikában a BBC beszámolója szerint komoly problémát jelent az alkohol miatti erőszak, és a tilalom két hónapjában az orvosok és rendőrök beszámolója szerint drámai mértékben csökkent a baleseti sebészetek terheltsége - jellemzően ezek fogadják a részeg erőszak áldozatait.

Az ország alkoholtermelői ugyanakkor már nagyon panaszkodtak, hogy a tilalom a létüket fenyegeti, ezért a világviszonylatban is rendkívül szigorú járványügyi korlátozások feloldásának részeként június 1-től péntek kivételével hétköznap 9-17 óra között újra engedélyezték az alkohol árusítását. A hatóságok ugyanakkor jelezték, hogy a megvásárolt italt csak otthon szabad fogyasztani. Egyben kérték azt is, hogy senmi se rohanja meg a boltokat, inkább a hét napjaira eloszlatva intézze beszerzését, nehogy tömeg alakuljon ki.

Ez utóbbi figyelmeztetésüket nem igazán fogadták meg a kiszomjazott polgárok, aktuálisan a legnépszerűbb italboltlánc, a Tops neve trendel legjobban a twitter dél-afrikai szegmenségben, ahol ilyen felvételeket osztanak meg egymással a lelkes részegesek:

link Forrás
link Forrás